Самит лидера Г-7 у Њемачкој

У баварском суперлуксузном дворцу Елмау, поред варошице Клаис недалеко од Гармиш-Партенкирхена, данас почиње дводневни скуп лидера земаља Групе седам индустријски најразвијенијих земаља (Г-7).

Свијет 07.06.2015 | 11:01
Самит лидера Г-7 у Њемачкој

На самиту ће уз домаћина њемачку канцеларку Ангелу Меркел учествовати премијери Италије, Јапана, Канаде и Велике Британије - Матео Ренци, Шинзо Абе, Стивен Харпер и Дејвид Камерон, као и предсједници САД и Француске - Барак Обама и Франсоа Оланд, и представници Европске уније Доналд Туск и Жан-Клод Јункер.

Теме самита су спољна, безбједносна и развојна политика, заштита мора и природних ресурса, болести сиромаштва, трговински стандарди, јачање положаја жена и сигурност у снабдијевању енергијом, а радио "Дојче веле" наводи да је тематски самит у знаку актуелних криза и хуманитарних катастрофа.

"Сукоб у Украјини опет пријети ескалацијом, због чега се наставља ледено доба према Русији, ту је и рат против терористичке творевине ИД, у свијету још живи две милијарде људи који гладују - дуга је листа", наводи радио.

"Ко сумња у смисао таквих сусрета, мора само да погледа на тренутна кризна жаришта како би схватио нужност, чак и обавезу да заједнички интензивно тражимо рјешења", изјавила је уочи скупа Меркелова, истичући важност размјене мишљења о важним темама.

На програму стоје веома разнолике теме, од промјене климе, загађење мора, отпорности на антибиотике, па до борбе против епидемија.
Њемачка канцеларка жели да се земље Г-7 обавежу да ће до 2030. искоријенити глад и апсолутно сиромаштво у свијету.

На питање да ли Грчка тренутно баца у други план све друге велике економске проблеме, Меркелова је рекла у интервјуу за "Дојче веле" да не вјерује у то.

"Наравно да ћемо у контексту свјетске економије разговарати и о ситуацији у еврозони. И сигурно ћемо разговарати о томе које смо проблеме ријешили. Моћи ћемо да кажемо да је Ирска, која је исто имала програм штедње, данас земља с највећим растом, да економије у Португалу и Шпанији расту. А онда ћемо разговарати и о Грчкој. Али, то заиста није главна тема", рекла је њемачка канцеларка.

У понедјељак, другог дана сусрета, у Елмау ће стићи и предсједници Нигерије, Туниса и премијер Ирака, наводи њемачки радио.

Пре свијега, биће речи о борби против тероризма, али ће се тражити одговор на питање како најразвијеније земље могу да помогну у инклузији, да се сви дијелови становништва укључе у политичку будућност.

Меркелова се заложила за расправу и о образовању и професионалној перспективи дјевојака и жена, као и заштити на радном мјесту, конкретно о стандардима за заштиту околине и социјалну помоћ који би требало да важе у цијелом свијету.

Русија, која је у Г-7 била примљена 1998. године, од 2014. фактички је одстрањена из учешћа у засједањима због догађаја у Украјини.

Из Брисела је агенција Ројтерс јавила, позивајући се на дипломатске изворе, да ће лидери "седморке" неформално разговарати о продужењу европских санкција Русији, док формална одлука припада министрима спољних послова ЕУ, који ће се у Бриселу састати касније овог мјесеца.

Меркелова је рекла да се Русија протеклих година сигурно није "приближила представама" које су заједничке за Г-7.

"Када је Русија примљена, мислило се да можда ипак има више тога заједничког, управо с обзиром на њен труд у области одбране, мислим притом на партнерство НАТО и Русије", рекла је Меркелова, одговарајући на питање да ли Русија припада "тој заједници вриједности".

Меркелова је казала да, међутим, Русија остаје важан партнер у другим форматима - Нормандијском у ком представници Њемачке, Француске, Украјине и Русије дискутују о кризи у Украјини, као и у Групи П5+1 (пет сталних чланица Савјета безбједности и Њемачка) која разговара о иранском нуклеарном програму.

"И код тражења рјешења за сиријски грађански рат хоћемо и морамо да укључимо Русију. Русија нам је потребна. Желим само да подсјетим: уклањање хемијског оружја из Сирије успјело је само уз помоћ Русије. Дакле, ми ћемо такође разговарати о томе у шта ћемо укључити и Русију", рекла је канцеларка.

Лидери Г-7 су одбили да учествују на самиту Г8 у Сочију 2014. године, а њемачка штампа протекле седмице пренијела је критике на рачун лидера "седморке" - жестоке као ретко када раније пред неки међународни скуп, и критике њемачких привредника што на самиту неће бити присутан руски предсједник Владимир Путин.

Противници скупа тврде да је самит прескуп, место непримјерено, а окупљени лидери немоћни за рјешавање накупљених проблема, предсједавајући Одбора за исток њемачке привреде Екхард Кордес рекао је да је самит са Русијом могао да допринесе рјешењу кризе и "да Русију покрене на конструктивне кораке у украјинском конфликту".

Критику због непозивања Путина изрекао је и бивши њемачки канцелар Герхард Шредер, наводећи да управо када постоје различити ставови треба разговарати.

Према његовим ријечима, Русија има алтернативу за Европу, а Европа за Русију нема, и будућност Европе је само са Русијом.
И већина учесника (79 одсто) интернет-анкете политичког магазина "Шпигл" сматра да је грешка што руски предсједник није позван на самит, пошто се украјински конфликт може ријешити само дијалогом.

Такође, лист наводи да се не мора указивати да се без Москве ниједан проблем у свијету не може ријешити, већ је довољно само нагласити да се Украјини не може помоћи уколико се Путин изолује.

Министар спољних послова Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер прекјуче је, такође, изнио став да европски политичари не могу бити заинтересовани да Г-8 остане у формату Г-7, јер је међународној заједници потребна Русија.

"Нама је Русија потребна за рјешавање замрзнутих сукоба, како у нашем европском региону, тако и у Сирији, Ираку, Либији, и око иранског нуклеарног програма“, рекао је шеф њемачке дипломатије у интервјуу њемачком листу "Ноје оснабрикер цајтунг".

Званично, из Москве је речено да Русија никад није напустила Г-8, па нема разлога ни да тражи да се у њу врати.

"Наши партнери из Г-8 су ти који су прошле године напустили руско предсједавање. То је била њихова суверена одлука. Ми не кршимо ничији суверенитет", рекао је замјеник шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков и, истовремено, истакао да Русију много више интересују друге организације и да Г-8 није увек продуктивна.

"Много је интересантније радити с БРИКС-ом и Г20. Нарочито зато што ова друга организација јача свој утицај на глобалном плану; њена агенда се развија", додао је Рјабков.

"Баварску идилу" ометају и демонстранти, наводе њемачки медији.

Очекује се да ће данас више од 10.000 људи демонстрирати уочи почетка самита.

"Представници најбогатијих и најмоћнијих земаља свијета узимају право да одлучују о читавом свијету, мада немају легитимност за то. Политика земаља Г-7 значи неолибералну економску политику, рат и милитаризацију, израбљивање, сиромаштво и глад, уништавање околине и ограничавање према избјеглицама", пише у манифесту удружења "Зауставите Г7 у Елмау 2015", које је на једној ливади у Гармиш-Партенкирхену поставило шаторе противнике самита.

Безбједносне мјере су велике, а од ове недјеље је у околини дворца уведен и такозвани "сигурносни појас" дуг 16 километара, као забрањена зона којом се не смије ходати.

У региону је распоређено више од 20.000 полицајаца, а федерална полиција саопштила је да су вршене провјере на границама, а да њемачка граница остаје отворена по Шенгенском спораузму.

Штампа је пренијела да је основа за забринутост безбједносних служби и у чињеници да се савез "Стоп Г7 Елмау" није јасно дистанцирао од насиља у Франкфурту из марта на отварању нове централе Европске централне банке, када је повријеђено 150 полицајаца.

Баварска влада процијенила је да ће трошкови скупа износити 130 милона евра.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар