Без енергетског сертификата нема употребне дозволе

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да ће од 1. јануара наредне године свака нова зграда у Српској морати да има енергетски сертификат без којег неће моћи да буде издата употребна дозвола.

Република Српска 07.06.2015 | 10:27
Без енергетског сертификата нема употребне дозволе

Голићева истиче да би корисници зграда, односно купци стамбених и пословних простора, требало и на овај начин да добију гаранцију квалитета.

"До 1. јануара наредне године Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске организоваће додатну обуку стручњака различитих занимања који ће учествовати у вршењу енергетских прегледа зграда и издавању енергетских сертификата", рекла је Голићева.

Када је ријеч о објектима који су раније изграђени и који су велики потрошачи енергената, она је подсјетила да је почела реализација пројекта "Енергетске ефикасности у БиХ" који ће бити финансиран из средстава Свјетске Банке у износу од 12,8 милиона долара за Републику Српску.

"Циљ овог пројекта је управо реконструкција јавних зграда увођењем мјера енергетске ефикасности које ће обезбиједити знатну уштеду енергије. Планирано је да реализација пројекта траје три године, а у том периоду биће санирано 30 до 40 објеката. Ријеч је о школама, болницима, домовима здравља", истакла је Голићева.

Она је додала да се, осим побољшања услова за рад и боравак ученика, наставника, доктора и пацијента, на овај начин очекује драстично смањење трошкова енергије по објекту, што директно утиче на смањење трошкова у буџету.

"Посебно треба истаћи да очекујемо да ће овај пројекат знатно утицати на подизање свијести грађана о потреби унапређења енергетске ефикасности, што ће директно утицати на смањење трошкова енергије и уштеде у кућним буџетима", рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, у току ове године очекује се избор консултаната, али и дио радова на самим објектима.

Министарка је навела да су у Републици Српској и БиХ у цјелини мапирана подручја са изузетним енергетским потенцијалом, а да је кључно питање подизање нивоа енергетске ефикасности у свим сегментима живота.

"Практично, то значи искористити што мање енергије и енергената за што већи учинак, односно, енергетском ефикасношћу утиче се на задовољавање потреба данашњих генерација за енергијом на начин који не угрожава опстанак будућих генерација и очување еколошке равнотеже. Један од циљева је и да се форсира и стимулише повећано кориштење енергије из обновљивих извора да би се смањила укупна емисија штетних гасова који изазивају ефекат стаклене баште", рекла је Голићева.

Извор: Срна

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

севе

07.06.2015 09:29

Добро знате тросити паре на пројекте за " унапредјење". А на нова радна мјеста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

07.06.2015 09:45

"КРЕЧЕЊЕ И ФАРБАЊЕ" СЕ НАСТАВЉА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ПАРТИЈЕ ДРУШТВА ЈЕДНОГ ЛИЦА, САМООООО САДА ВИШЕ НЕМОГУ СТИЦИ ДА ПОТРОШЕ НОВАЦ СВЈЕТСКЕ БАНКЕ НА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ... НАРОЧИТО НЕЋЕ ИМАТИ ПРИЛИКУ ЗА ТО ОНАЈ ЂОКИЋЕВ ДИРЕКТОР ФОНДА ЗА ЗАСТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ... А БИЋЕ И ИСТРАГА ПО ПОДНЕСЕНИМ КРИВИЧНИМ ПРИЈАВАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер

07.06.2015 09:53

Подрзавам ово, само у склопу овог пројекта покренуо бих и неку фабрику изолационих материјала, као и фасада у РС а не да увозимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

просалост

07.06.2015 11:13

Ја мислим драга Сребро да ти од првог јануара нецес о том одлуциват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

07.06.2015 11:14

Добро је да бар место послусају, или има ту пара за нек се надје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

07.06.2015 11:14

Сјећаш ли се Миле Радишића. И Пициног парка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

07.06.2015 11:23

Ово би требало да постакне станоградњу,да сви који су планирали наредних година исто покрену и заврше већ ове, да би уштедјели. Треба подстицати то, слажем се,али они ће, познајемо их добро, ових 13 милиона сп.цкати на те запослене,обуку, репроматеријал итд,а ништа јефтинији станови неће бити ни младим брачним паровима ни било коме другом,ићи ће квадрат 20% горе и то је то, одмах већи и пдв и више лове за буџет,а то значи већи џепарац нашој администрацијí,како год да окренес,а то и јесте највећи проблем градјана, срећа у несрећи би била крах буџета, па да кренемо од неке нуле са реалним покрићем. Док је ових на власти, биће кредита, фондова, пљачке јавних предузећа, само да се спаси ова пат позиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

07.06.2015 11:50

Гледам данас, на паскулиној циглани, преко пута некадашњег гиганта, поноса Крајине, Рудија Чајавеца, предузећа које је запошљавало 15,000 радника, граде стамбену зградурину са бар 100 станова. Фабрике нема ни у траговима. Реклама лажне социјалистичке партије на улазним вратима некадашње зграде управе фабрике зорно показује који багрови сада дрмају дизнилендом за будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

07.06.2015 20:46

Јос један пројекат од кога це се појединци обогатити а народ задузити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јокиц Милос

07.06.2015 20:48

Министрице, кога да изабере ми за консултанта мозе ли Интеграл...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Радисиц

07.06.2015 20:54

Министрице немој заборавити да и мени издас тај један енергетски сертификат.. немам бас све папире али договорицемо се као инаце

ОДГОВОРИТЕ
Name

сана

07.06.2015 21:02

Како те није срамота унистене Сане и извора Сане сто си продала Аустроугарима за мале паре.

ОДГОВОРИТЕ