Bez energetskog sertifikata nema upotrebne dozvole

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će od 1. januara naredne godine svaka nova zgrada u Srpskoj morati da ima energetski sertifikat bez kojeg neće moći da bude izdata upotrebna dozvola.

Republika Srpska 07.06.2015 | 10:27
Bez energetskog sertifikata nema upotrebne dozvole

Golićeva ističe da bi korisnici zgrada, odnosno kupci stambenih i poslovnih prostora, trebalo i na ovaj način da dobiju garanciju kvaliteta.

"Do 1. januara naredne godine Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske organizovaće dodatnu obuku stručnjaka različitih zanimanja koji će učestvovati u vršenju energetskih pregleda zgrada i izdavanju energetskih sertifikata", rekla je Golićeva.

Kada je riječ o objektima koji su ranije izgrađeni i koji su veliki potrošači energenata, ona je podsjetila da je počela realizacija projekta "Energetske efikasnosti u BiH" koji će biti finansiran iz sredstava Svjetske Banke u iznosu od 12,8 miliona dolara za Republiku Srpsku.

"Cilj ovog projekta je upravo rekonstrukcija javnih zgrada uvođenjem mjera energetske efikasnosti koje će obezbijediti znatnu uštedu energije. Planirano je da realizacija projekta traje tri godine, a u tom periodu biće sanirano 30 do 40 objekata. Riječ je o školama, bolnicima, domovima zdravlja", istakla je Golićeva.

Ona je dodala da se, osim poboljšanja uslova za rad i boravak učenika, nastavnika, doktora i pacijenta, na ovaj način očekuje drastično smanjenje troškova energije po objektu, što direktno utiče na smanjenje troškova u budžetu.

"Posebno treba istaći da očekujemo da će ovaj projekat znatno uticati na podizanje svijesti građana o potrebi unapređenja energetske efikasnosti, što će direktno uticati na smanjenje troškova energije i uštede u kućnim budžetima", rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, u toku ove godine očekuje se izbor konsultanata, ali i dio radova na samim objektima.

Ministarka je navela da su u Republici Srpskoj i BiH u cjelini mapirana područja sa izuzetnim energetskim potencijalom, a da je ključno pitanje podizanje nivoa energetske efikasnosti u svim segmentima života.

"Praktično, to znači iskoristiti što manje energije i energenata za što veći učinak, odnosno, energetskom efikasnošću utiče se na zadovoljavanje potreba današnjih generacija za energijom na način koji ne ugrožava opstanak budućih generacija i očuvanje ekološke ravnoteže. Јedan od ciljeva je i da se forsira i stimuliše povećano korištenje energije iz obnovljivih izvora da bi se smanjila ukupna emisija štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte", rekla je Golićeva.

Izvor: Srna

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

seve

07.06.2015 09:29

Dobro znate trositi pare na projekte za " unapredjenje". A na nova radna mjesta?

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

07.06.2015 09:45

"KREČENJE I FARBANJE" SE NASTAVLJA U ORGANIZACIJI PARTIJE DRUŠTVA JEDNOG LICA, SAMOOOOO SADA VIŠE NEMOGU STICI DA POTROŠE NOVAC SVJETSKE BANKE NA ENERGETSKU EFIKASNOST... NAROČITO NEĆE IMATI PRILIKU ZA TO ONAJ ĐOKIĆEV DIREKTOR FONDA ZA ZASTITU ŽIVOTNE SREDINE... A BIĆE I ISTRAGA PO PODNESENIM KRIVIČNIM PRIJAVAMA

ODGOVORITE
Name

Super

07.06.2015 09:53

Podrzavam ovo, samo u sklopu ovog projekta pokrenuo bih i neku fabriku izolacionih materijala, kao i fasada u RS a ne da uvozimo...

ODGOVORITE
Name

prosalost

07.06.2015 11:13

Ja mislim draga Srebro da ti od prvog januara neces o tom odlucivat.

ODGOVORITE
Name

vuper

07.06.2015 11:14

Dobro je da bar mesto poslusaju, ili ima tu para za nek se nadje

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

07.06.2015 11:14

Sjećaš li se Mile Radišića. I Picinog parka.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

07.06.2015 11:23

Ovo bi trebalo da postakne stanogradnju,da svi koji su planirali narednih godina isto pokrenu i završe već ove, da bi uštedjeli. Treba podsticati to, slažem se,ali oni će, poznajemo ih dobro, ovih 13 miliona sp.ckati na te zaposlene,obuku, repromaterijal itd,a ništa jeftiniji stanovi neće biti ni mladim bračnim parovima ni bilo kome drugom,ići će kvadrat 20% gore i to je to, odmah veći i pdv i više love za budžet,a to znači veći džeparac našoj administracijí,kako god da okrenes,a to i jeste najveći problem gradjana, sreća u nesreći bi bila krah budžeta, pa da krenemo od neke nule sa realnim pokrićem. Dok je ovih na vlasti, biće kredita, fondova, pljačke javnih preduzeća, samo da se spasi ova pat pozicija.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

07.06.2015 11:50

Gledam danas, na paskulinoj ciglani, preko puta nekadašnjeg giganta, ponosa Krajine, Rudija Čajaveca, preduzeća koje je zapošljavalo 15,000 radnika, grade stambenu zgradurinu sa bar 100 stanova. Fabrike nema ni u tragovima. Reklama lažne socijalističke partije na ulaznim vratima nekadašnje zgrade uprave fabrike zorno pokazuje koji bagrovi sada drmaju diznilendom za budale.

ODGOVORITE
Name

simo

07.06.2015 20:46

Jos jedan projekat od koga ce se pojedinci obogatiti a narod zaduziti

ODGOVORITE
Name

Jokic Milos

07.06.2015 20:48

Ministrice, koga da izabere mi za konsultanta moze li Integral...?

ODGOVORITE
Name

Mile Radisic

07.06.2015 20:54

Ministrice nemoj zaboraviti da i meni izdas taj jedan energetski sertifikat.. nemam bas sve papire ali dogovoricemo se kao inace

ODGOVORITE
Name

sana

07.06.2015 21:02

Kako te nije sramota unistene Sane i izvora Sane sto si prodala Austrougarima za male pare.

ODGOVORITE