Притисци да српски званичници дођу у Сребреницу

Бивши шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић сматра да постоје политички притисци из међународне заједнице да званичници Србије присуствују обиљежавању 20 година од догађаја у Сребреници.

Република Српска 06.06.2015 | 14:40
Притисци да српски званичници дођу у Сребреницу

"Ти притисци су јавни, тиме што се медијски и политички пропагандно најављује тај јубиларан дан као веома значајан који треба да заокружи, према том тумачењу, један страшан историјски догађај", рекао је Јовановић Срни. 

Он је оцијенио да се већ изражавају нека очекивања да званични представник Србије дође у Сребреницу и нагласио да такви страшни догађаји не смију да се политизују, посебно не да се 20 година искористи с тим циљем, јер би то само значило наставак рата другим пропагандно-политичким средствима. 

Подсјетивши да је бивши предсједник Србије Борис Тадић већ био у Сребреници на обиљежавању 10 година од тих дешавања, Јовановић додаје да се сада очекује да на обиљежавању 20 година догађаја у Сребреници, дође и његов насљедник, односно предсједник или премијер Србије. 

Јовановић је истакао да, с друге стране, не постоји за сада никакво размишљање, нити каква јасна намјера бошњачке стране да се ова година начини прекретницом у једнаком поштивању и једнаком односу према свим жртвама. 

Коментаришући чињеницу да /бошњачки члан Предсједништва БиХ/ Бакир Изетбеговић није одговорио на позив предсједника Србије Томислава Николића да заједнички обиђу и бошњачке и српске гробове, Јовановић је рекао да је сада прилика да се истовремено учине посјете и Братунцу и Сребреници и да се на тај начин покаже једнак однос поштовања и жаљења према свим жртвама рата. 

"Сада је тренутак за искорак све три бивше зараћене стране у рату у БиХ да се коначно издигну изнад сваке политике и изразе једнако поштовање и жаљење за свим жртвама, на било којој страни", рекао је Јовановић. 

Он је навео да је Сребреница један од тих примјера масовног злочина, али да има и других примјера о којима се не говори, а гдје је такође било не само масовних злочина, него и непомињања о томе. 

"Ово је тренутак да се истовремено искаже пошта свима и да се истовремено обиђу и Сребреница и Братунац, а касније током године и да се посвети исто тако дужна пажња другим страдалницима широм БиХ", сматра Јовановић. 

Коментаришући данашњу изјаву њемачког посланика Социјалдемократске партије Јосипа Јуратовића да би био огроман гест да Вучић оде у Сребреницу, али да не мора да опонаша Вилија Бранта који је клекнуо пред њемачким жртава, Јовановић је рекао да је то на линији настојања да се за ових 20 година Срби у том грађанском рату у БиХ покажу као окрутни и геноцидни. 

"Сребреница се већ 20 година користи с тим циљем да се спрски народ, као једна од зараћених страна, означи као геноцидна и као таква да нема права на било какво државно постојање у оквиру БиХ и то је циљ", рекао је Јовановић. 

Он је навео да се врши непрекидна политизација једног страшног злочина и злоупотребљавају се на неки начин и жртве тог злочина тиме што се жели постићи неки други политички циљ, а не само исказивање поштовања према тим жртвама.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Не разумијем

06.06.2015 13:00

па ако се гледа пресуда ИЦЈ тамо писе да је Србија крива сто није спријецила геноцид. Тако да не видим разлога за цудење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејан.бл

06.06.2015 16:34

Да ли сваки српски политицар треба да иде у Сребреницу.??? Мислим да је битније да иду Клинтон и Изетбеговиц јер су он и Бакиров отац договорили тај подухват и имају моралну одговорност. Докле це Срби бити овце .? Да ли је неки Муслимански представник исао у Српска стратиста да се поклони? Опет се понавља историја. Ни Тито никад није обисао Јасеновац.

Name

Јоцо

06.06.2015 13:01

У праву сте госп.Јовановицу.Нетреба нико да иде јер не иду ни босњаци у Братунац.Они користе своје зртве за политику и док је тако и док не признају Србске зртве нема се засто ици у Сребреницу.Покој свим зртвама рата у БиХ али продје и 20год.а зртве се јос политизују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

06.06.2015 13:39

Све се као за ријец јављају неки бивси да паметују. Остави ти Надлезне у влади Србије да о томе брину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад нецес

06.06.2015 13:51

ни разумјети ко је требао да спријеци. Послусај добро ста говори господин ЈУГОСЛАВ ПЕТРУСИЦ и не с..и висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.06.2015 15:02

Попели су су на главу цитавој планети са Сребреницом,прво треба утврдити ста се тамо радило и ко је ста радио па тек онда видјети ста и како обиљезавати,Вуциц треба да иде у Братунац,Кравице,Возуцу,Посавину а Сребреницу нека иде Бакир његов је бабо побио Сребренцане

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЦЈ

07.06.2015 08:18

Цуј прво треба видјет? постоји неколиоко пресуда ИЦТY у Хагу и оног великог суда ИЦЈ а ти говорис треба прво видјет?

Name

Цхарлес

06.06.2015 15:40

Нисам сигуран да Владислав Јовановиц има морално право да се бави овим питањем. Не треба заборавити да је он био високи функционер у власти у Београду која је је нанијела много зла српском, а и осталим народима са простора бивше Југославије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

06.06.2015 15:59

Овде се одаје почаст настрадалим и уопште није битно хоче Вучић ил неки други политичар доћи. Као крене се са тим питањем а онда се пљује по жртвама а на почетку још напишу како то други политизују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

06.06.2015 17:38

А ста би требало да Срби да одају поцаст онима који су и дјецу клали у Кравицама на Бозиц ујутро

Name

србин.рс

06.06.2015 20:04

Која Сребреница..доста лази и пропаганде.Забранити скуп у Сребреници.Доста је пљувања по српском народу,балије капут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зузу

07.06.2015 05:08

Пустите зртве нека поцивају у миру. Не треба Срби да се клањају у Сребреници нити муслимани у Кравици ни Хрвати у Посавини. Сва три народа имамо и превисе бола сви на дуси обострано и то треба постовати а не пљувати. Мени би било понизење и ругање са муслиманске стране да додје неко на гроб моје породице који су побијени и попаљени од њихове руке и народа, а комсије били заједно јели, пили, дјецу отхранили, нераздвојни били да би их побили и запалили ни криве ни дузне, само зато сто су Срби били. И после толико проливене крви питам се засто поново заједно зивимо ако се вец ратовало за територију засто свако не зиви на својој територији него сви заједно опет као да није био рат. И која је сврха овог рата уопсте била да ли се ико то пита на овом простору.

ОДГОВОРИТЕ