Pritisci da srpski zvaničnici dođu u Srebrenicu

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović smatra da postoje politički pritisci iz međunarodne zajednice da zvaničnici Srbije prisustvuju obilježavanju 20 godina od događaja u Srebrenici.

Republika Srpska 06.06.2015 | 14:40
Pritisci da srpski zvaničnici dođu u Srebrenicu

"Ti pritisci su javni, time što se medijski i politički propagandno najavljuje taj jubilaran dan kao veoma značajan koji treba da zaokruži, prema tom tumačenju, jedan strašan istorijski događaj", rekao je Jovanović Srni. 

On je ocijenio da se već izražavaju neka očekivanja da zvanični predstavnik Srbije dođe u Srebrenicu i naglasio da takvi strašni događaji ne smiju da se politizuju, posebno ne da se 20 godina iskoristi s tim ciljem, jer bi to samo značilo nastavak rata drugim propagandno-političkim sredstvima. 

Podsjetivši da je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić već bio u Srebrenici na obilježavanju 10 godina od tih dešavanja, Jovanović dodaje da se sada očekuje da na obilježavanju 20 godina događaja u Srebrenici, dođe i njegov nasljednik, odnosno predsjednik ili premijer Srbije. 

Jovanović je istakao da, s druge strane, ne postoji za sada nikakvo razmišljanje, niti kakva jasna namjera bošnjačke strane da se ova godina načini prekretnicom u jednakom poštivanju i jednakom odnosu prema svim žrtvama. 

Komentarišući činjenicu da /bošnjački član Predsjedništva BiH/ Bakir Izetbegović nije odgovorio na poziv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da zajednički obiđu i bošnjačke i srpske grobove, Jovanović je rekao da je sada prilika da se istovremeno učine posjete i Bratuncu i Srebrenici i da se na taj način pokaže jednak odnos poštovanja i žaljenja prema svim žrtvama rata. 

"Sada je trenutak za iskorak sve tri bivše zaraćene strane u ratu u BiH da se konačno izdignu iznad svake politike i izraze jednako poštovanje i žaljenje za svim žrtvama, na bilo kojoj strani", rekao je Jovanović. 

On je naveo da je Srebrenica jedan od tih primjera masovnog zločina, ali da ima i drugih primjera o kojima se ne govori, a gdje je takođe bilo ne samo masovnih zločina, nego i nepominjanja o tome. 

"Ovo je trenutak da se istovremeno iskaže pošta svima i da se istovremeno obiđu i Srebrenica i Bratunac, a kasnije tokom godine i da se posveti isto tako dužna pažnja drugim stradalnicima širom BiH", smatra Jovanović. 

Komentarišući današnju izjavu njemačkog poslanika Socijaldemokratske partije Josipa Juratovića da bi bio ogroman gest da Vučić ode u Srebrenicu, ali da ne mora da oponaša Vilija Branta koji je kleknuo pred njemačkim žrtava, Jovanović je rekao da je to na liniji nastojanja da se za ovih 20 godina Srbi u tom građanskom ratu u BiH pokažu kao okrutni i genocidni. 

"Srebrenica se već 20 godina koristi s tim ciljem da se sprski narod, kao jedna od zaraćenih strana, označi kao genocidna i kao takva da nema prava na bilo kakvo državno postojanje u okviru BiH i to je cilj", rekao je Jovanović. 

On je naveo da se vrši neprekidna politizacija jednog strašnog zločina i zloupotrebljavaju se na neki način i žrtve tog zločina time što se želi postići neki drugi politički cilj, a ne samo iskazivanje poštovanja prema tim žrtvama.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ne razumijem

06.06.2015 15:00

pa ako se gleda presuda ICJ tamo pise da je Srbija kriva sto nije sprijecila genocid. Tako da ne vidim razloga za cudenje.

ODGOVORITE
Name

dejan.bl

06.06.2015 18:34

Da li svaki srpski politicar treba da ide u Srebrenicu.??? Mislim da je bitnije da idu Klinton i Izetbegovic jer su on i Bakirov otac dogovorili taj poduhvat i imaju moralnu odgovornost. Dokle ce Srbi biti ovce .? Da li je neki Muslimanski predstavnik isao u Srpska stratista da se pokloni? Opet se ponavlja istorija. Ni Tito nikad nije obisao Jasenovac.

Name

Joco

06.06.2015 15:01

U pravu ste gosp.Jovanovicu.Netreba niko da ide jer ne idu ni bosnjaci u Bratunac.Oni koriste svoje zrtve za politiku i dok je tako i dok ne priznaju Srbske zrtve nema se zasto ici u Srebrenicu.Pokoj svim zrtvama rata u BiH ali prodje i 20god.a zrtve se jos politizuju.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

06.06.2015 15:39

Sve se kao za rijec javljaju neki bivsi da pametuju. Ostavi ti Nadlezne u vladi Srbije da o tome brinu.

ODGOVORITE
Name

Nikad neces

06.06.2015 15:51

ni razumjeti ko je trebao da sprijeci. Poslusaj dobro sta govori gospodin JUGOSLAV PETRUSIC i ne s..i vise.

ODGOVORITE
Name

Md

06.06.2015 17:02

Popeli su su na glavu citavoj planeti sa Srebrenicom,prvo treba utvrditi sta se tamo radilo i ko je sta radio pa tek onda vidjeti sta i kako obiljezavati,Vucic treba da ide u Bratunac,Kravice,Vozucu,Posavinu a Srebrenicu neka ide Bakir njegov je babo pobio Srebrencane

ODGOVORITE
Name

ICJ

07.06.2015 10:18

Cuj prvo treba vidjet? postoji nekolioko presuda ICTY u Hagu i onog velikog suda ICJ a ti govoris treba prvo vidjet?

Name

Charles

06.06.2015 17:40

Nisam siguran da Vladislav Jovanovic ima moralno pravo da se bavi ovim pitanjem. Ne treba zaboraviti da je on bio visoki funkcioner u vlasti u Beogradu koja je je nanijela mnogo zla srpskom, a i ostalim narodima sa prostora bivše Jugoslavije.

ODGOVORITE
Name

Zero

06.06.2015 17:59

Ovde se odaje počast nastradalim i uopšte nije bitno hoče Vučić il neki drugi političar doći. Kao krene se sa tim pitanjem a onda se pljuje po žrtvama a na početku još napišu kako to drugi politizuju.

ODGOVORITE
Name

Boki

06.06.2015 19:38

A sta bi trebalo da Srbi da odaju pocast onima koji su i djecu klali u Kravicama na Bozic ujutro

Name

srbin.rs

06.06.2015 22:04

Koja Srebrenica..dosta lazi i propagande.Zabraniti skup u Srebrenici.Dosta je pljuvanja po srpskom narodu,balije kaput.

ODGOVORITE
Name

zuzu

07.06.2015 07:08

Pustite zrtve neka pocivaju u miru. Ne treba Srbi da se klanjaju u Srebrenici niti muslimani u Kravici ni Hrvati u Posavini. Sva tri naroda imamo i previse bola svi na dusi obostrano i to treba postovati a ne pljuvati. Meni bi bilo ponizenje i ruganje sa muslimanske strane da dodje neko na grob moje porodice koji su pobijeni i popaljeni od njihove ruke i naroda, a komsije bili zajedno jeli, pili, djecu othranili, nerazdvojni bili da bi ih pobili i zapalili ni krive ni duzne, samo zato sto su Srbi bili. I posle toliko prolivene krvi pitam se zasto ponovo zajedno zivimo ako se vec ratovalo za teritoriju zasto svako ne zivi na svojoj teritoriji nego svi zajedno opet kao da nije bio rat. I koja je svrha ovog rata uopste bila da li se iko to pita na ovom prostoru.

ODGOVORITE