Да ли су наградни аутомати велика превара?

Већина људи зна како изгледа наградни апарат, а поједини срећници имали су прилику да убаце новчић и управљају ручицом. Али колико њих, заправо, успе да освоји неку награду?

Занимљивости 06.06.2015 | 10:09
Да ли су наградни аутомати велика превара?

Иако се можда стиче утисак да све зависи од вештине особе која управља роботизованом “канџом”, истина је да је у већини случајева унапред одређено како ће се машина понашати.

Наиме, оператор има могућност да подеси колико често ће машина давати награду, а снагу стиска ручице одредиће уложена сума.

“Свако ко је до сада играо ову игру зна да се дешавало да имате утисак да савршено чврсто држите играчку, а да у једном тренутку она ипак испадне. То није ваша машта, ови апарати заиста јесу једна велика намештаљка”, наводи Фил Едвард, творац видеа у коме представља механизам који се крије иза наградних аутомата.

“Машине такође имају обичај да узму неку изузетно вредну играчку, а онда је испусте, како бисте помислили да сте ‘за длаку’ освојили вредну награду. То ствара психолошки ефекат ‘победе која је врло близу’, што охрабрује играче да се још једном окушају у хватању играчке”, објашњава Едвард.

Истраживачи су недавно открили да осећај да је победа ту, “иза ћошка” представља изузетну мотивацију која играче наводи да постижу све боље резултате. Она јача нашу жељу да постигнемо нешто, али не задовољава потребу, већ пред играча поставља циљ који треба досегнути. На овом принципу такође се заснива читава индустрија видео-игара.

Видео можете погледати овде:

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар