Da li su nagradni automati velika prevara?

Većina ljudi zna kako izgleda nagradni aparat, a pojedini srećnici imali su priliku da ubace novčić i upravljaju ručicom. Ali koliko njih, zapravo, uspe da osvoji neku nagradu?

Zanimljivosti 06.06.2015 | 10:09
Da li su nagradni automati velika prevara?

Iako se možda stiče utisak da sve zavisi od veštine osobe koja upravlja robotizovanom “kandžom”, istina je da je u većini slučajeva unapred određeno kako će se mašina ponašati.

Naime, operator ima mogućnost da podesi koliko često će mašina davati nagradu, a snagu stiska ručice odrediće uložena suma.

“Svako ko je do sada igrao ovu igru zna da se dešavalo da imate utisak da savršeno čvrsto držite igračku, a da u jednom trenutku ona ipak ispadne. To nije vaša mašta, ovi aparati zaista jesu jedna velika nameštaljka”, navodi Fil Edvard, tvorac videa u kome predstavlja mehanizam koji se krije iza nagradnih automata.

“Mašine takođe imaju običaj da uzmu neku izuzetno vrednu igračku, a onda je ispuste, kako biste pomislili da ste ‘za dlaku’ osvojili vrednu nagradu. To stvara psihološki efekat ‘pobede koja je vrlo blizu’, što ohrabruje igrače da se još jednom okušaju u hvatanju igračke”, objašnjava Edvard.

Istraživači su nedavno otkrili da osećaj da je pobeda tu, “iza ćoška” predstavlja izuzetnu motivaciju koja igrače navodi da postižu sve bolje rezultate. Ona jača našu želju da postignemo nešto, ali ne zadovoljava potrebu, već pred igrača postavlja cilj koji treba dosegnuti. Na ovom principu takođe se zasniva čitava industrija video-igara.

Video možete pogledati ovde:

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar