Хрвати тужили Србију - хоће зграде у центру

Како је у Привредној комори Србије, хрватска комора поднела је тужбу 26. новембра 2004. против Привредне коморе Србије и Привредне коморе Црне Горе пред Трговинским судом у Београду.

Регион 05.06.2015 | 09:41
Хрвати тужили Србију - хоће зграде у центру

Тужбеним захтевом је тражено да суд утврди како је она сувласник 23 одсто некретнина које припадају туженима као правним следбеницима Привредне коморе Југославије, а реч је о непокретностима од изузетно велике вредности.

Те непокретности су на Теразијама 23, у Кнез Михаиловој 10, Дечанској 8, као и одређеном броју станова који више нису у власништву ПКС, пише лист.

У ПКС кажу, преноси лист, да је Трговински суд решењем од 26. априла 2007. прекинуо поступак, уз образложење да је надлежост суда "условљена спровођењем претходног поступка пред државним органима, односно телима и по процедури која је предвиђена билатералним споразумима на бази реципроцитета држава сукцесора у складу са Споразумом о сукцесији.

Хрватска привредна комора је зато поднела представку против Србије пред Европским судом, не водећи рачуна о реципроцитету и чињеници да се поступци у Хрватској везани за српска потраживања развлаче годинама и по правилу завршавају негативно по Србе.

У ПКС наводе, пише лист, да имају сазнања да хрватски судови такође прекидају поступке по тужбама српских привредних субјеката ради враћања имовине, при чему ПКС поседује имовину у Хрватској (сувласништво на одмаралишту на Хвару).

Да постоје тужбе из других држава против наше земље пред Европским судом у Стразбуру за Новости је потврдјено и у Државном правобранилаштву Србије, а како наводе у Сектору за заступање пред Европским судом за људска права у Стразбуру у питању су два предмета по две представке.

Реч је о потраживању једног правног лица из Хрватске и једног из Словеније у вези са имовином на територији Србије, наводи се у допису који је потписала в.д. заменика правобраниоца Савка Манговић.

Списак некретнина које хрватске фирме потражују овде не прелази 800 милиона евра, за разлику од конфискованих српских некретнина у Хрватској које надмашују 1,8 милијарди евра.

На листи хрватских предузећа која траже имовину и од којих су је нека већ добила су ИНА, Краш, Лука Ријека, Франк, Борово, Вартекс, коме су неки простори већ враћени, као и загребачком Кончару.

Извор: Б92

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Роки

05.06.2015 07:51

Једном усташа заувијек усташа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

05.06.2015 08:07

Мој Роки .Па људи траже своју имовину која је у грунту и ти их називаш Усташама. Човјеће јеси ли добар ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.06.2015 08:49

Читаш ли ти уопште текст вијести. Хрватске фирме потражују 800 милиона евра, а српске у хрватској више од 1,8 милијарди евра стим да је та имовина конфискована од стране Хрватске. Хрватска је пљачкашка држава и то не само по основу привредних објеката него и приватних станова, кућа и друге имовине.

Name

Најхрабрији народ

05.06.2015 08:52

@Гаги Па није далеко, када се узме у обзир да Хрвати скоро ниста српске имовине у Хр нису вратили, од одмаралиста на мору које су имале неке фирме па до приватне имовине протјераних!

Name

УГ

05.06.2015 08:52

А чија је Крајина ?

Name

туто бугарин

05.06.2015 08:28

Не треба само Владимиру Вукчевићу да се допусти да ни близу дође овим тужбама јер ће човјек све да уради на штету Србије и Српског народа. Треба и Србија да поднесе захтјев да хрватска врати имовину Србима по цјелој Истри и Далмацији, па све до Окучана и Славонског Брода што ће да износи око 80 милијарди €, па ко воли нека изволи, али живимо у времену које није наклоњено ни политички ни никако Србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

05.06.2015 08:30

Е не мозе!!!! Кад вратите ви оно сто је насе добицете и ви васе .... хехехехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма ја ба

05.06.2015 08:56

Добит це те ку..иц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

05.06.2015 08:57

Таман се враца одузето у Другом светском рату. Сад поциње процес врацања имовине одузете деведесетих. Кад се буде дијелила имовина СФРЈ имацемо сви свуда помало, а не само у еx YУ вец свуд по свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.Роки

05.06.2015 09:12

Само тразе своје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИВИЛИЗАЦИЈА

05.06.2015 09:31

Какви глупи коментари,кад ти мени оно,ја теби ово,а у сустини једва цекамо да нико ником ниста не врати.Јадно изгледа,али ми на Балкану смо дно цивилизације у сваком смислу.Нико није у стању да врати несто сто је тудје а камоли да призна злоцине и слицно.Ово се односи на све народе бивсе СФРЈ а не само на нас Србе.Кад зивис у дрзави,гдје се постују закони,ствари гледас другације,хтио ти то или не,морас постовати законе и морас одговарати ако си несто противзаконито урадио а код нас дивљина,ниста се не постује осим домацих локалних и републицких моцника.Задњих 30 година смо показали да смо најгори у Европи скоро у свим стварима.Каква наса доброта о којој волимо да прицамо, кад се медјусобно не постујемо а камоли комсије и цовјека уопсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

05.06.2015 09:34

Треба видјети чије је то било до 1945. Или још боље 1941. Године и вратити наследницима или реципроцитетом ако нема могућности да се поступи по овом првом. Не може друга држава потраживати објекте у центру града неке друге државе под изговором да је то она градила,по ком основу? Може бити неко правно или физ.лице,али не и држава, оне немају могућност својине на тудјој територији,то онда не би била суверена држава. још овде кажу 23% власништва, како то може бити заведено у Грунту? Хипотеком!? Кад би то прошло, швабе би морале вратити све што су купили по хрватској обали,јер је на тај начин власништво и фирми из Србије, БиХ, Ц.Горе...још не држава него правних лица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

05.06.2015 09:43

Нити вјерујем устасама нити србијанцима....иста је то багра циганска лазљива.Србијанцима је поента да слазу Србе и да их опљацкају а устасама да опљацкају Србе......тако да це они наци заједницки интерес да нас опљацкају а то сто прицају казем ко тим болесницима да вјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика..

05.06.2015 09:51

Цијелом планетом сви несто тразе и свако је некоме дузан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за деја нпд

05.06.2015 10:19

Најправедније би било да поцнемо од каменог доба,само тако би се правда испостовала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре гаги

06.06.2015 18:40

Казес тразе своје ево ја цу им дати моје

ОДГОВОРИТЕ