Hrvati tužili Srbiju - hoće zgrade u centru

Kako je u Privrednoj komori Srbije, hrvatska komora podnela je tužbu 26. novembra 2004. protiv Privredne komore Srbije i Privredne komore Crne Gore pred Trgovinskim sudom u Beogradu.

Region 05.06.2015 | 09:41
Hrvati tužili Srbiju - hoće zgrade u centru

Tužbenim zahtevom je traženo da sud utvrdi kako je ona suvlasnik 23 odsto nekretnina koje pripadaju tuženima kao pravnim sledbenicima Privredne komore Jugoslavije, a reč je o nepokretnostima od izuzetno velike vrednosti.

Te nepokretnosti su na Terazijama 23, u Knez Mihailovoj 10, Dečanskoj 8, kao i određenom broju stanova koji više nisu u vlasništvu PKS, piše list.

U PKS kažu, prenosi list, da je Trgovinski sud rešenjem od 26. aprila 2007. prekinuo postupak, uz obrazloženje da je nadležost suda "uslovljena sprovođenjem prethodnog postupka pred državnim organima, odnosno telima i po proceduri koja je predviđena bilateralnim sporazumima na bazi reciprociteta država sukcesora u skladu sa Sporazumom o sukcesiji.

Hrvatska privredna komora je zato podnela predstavku protiv Srbije pred Evropskim sudom, ne vodeći računa o reciprocitetu i činjenici da se postupci u Hrvatskoj vezani za srpska potraživanja razvlače godinama i po pravilu završavaju negativno po Srbe.

U PKS navode, piše list, da imaju saznanja da hrvatski sudovi takođe prekidaju postupke po tužbama srpskih privrednih subjekata radi vraćanja imovine, pri čemu PKS poseduje imovinu u Hrvatskoj (suvlasništvo na odmaralištu na Hvaru).

Da postoje tužbe iz drugih država protiv naše zemlje pred Evropskim sudom u Strazburu za Novosti je potvrdjeno i u Državnom pravobranilaštvu Srbije, a kako navode u Sektoru za zastupanje pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu u pitanju su dva predmeta po dve predstavke.

Reč je o potraživanju jednog pravnog lica iz Hrvatske i jednog iz Slovenije u vezi sa imovinom na teritoriji Srbije, navodi se u dopisu koji je potpisala v.d. zamenika pravobranioca Savka Mangović.

Spisak nekretnina koje hrvatske firme potražuju ovde ne prelazi 800 miliona evra, za razliku od konfiskovanih srpskih nekretnina u Hrvatskoj koje nadmašuju 1,8 milijardi evra.

Na listi hrvatskih preduzeća koja traže imovinu i od kojih su je neka već dobila su INA, Kraš, Luka Rijeka, Frank, Borovo, Varteks, kome su neki prostori već vraćeni, kao i zagrebačkom Končaru.

Izvor: B92

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Roki

05.06.2015 07:51

Jednom ustaša zauvijek ustaša!

ODGOVORITE
Name

Gagi

05.06.2015 08:07

Moj Roki .Pa ljudi traže svoju imovinu koja je u gruntu i ti ih nazivaš Ustašama. Čovjeće jesi li dobar ?

ODGOVORITE
Name

Dragan

05.06.2015 08:49

Čitaš li ti uopšte tekst vijesti. Hrvatske firme potražuju 800 miliona evra, a srpske u hrvatskoj više od 1,8 milijardi evra stim da je ta imovina konfiskovana od strane Hrvatske. Hrvatska je pljačkaška država i to ne samo po osnovu privrednih objekata nego i privatnih stanova, kuća i druge imovine.

Name

Najhrabriji narod

05.06.2015 08:52

@Gagi Pa nije daleko, kada se uzme u obzir da Hrvati skoro nista srpske imovine u Hr nisu vratili, od odmaralista na moru koje su imale neke firme pa do privatne imovine protjeranih!

Name

UG

05.06.2015 08:52

A čija je Krajina ?

Name

tuto bugarin

05.06.2015 08:28

Ne treba samo Vladimiru Vukčeviću da se dopusti da ni blizu dođe ovim tužbama jer će čovjek sve da uradi na štetu Srbije i Srpskog naroda. Treba i Srbija da podnese zahtjev da hrvatska vrati imovinu Srbima po cjeloj Istri i Dalmaciji, pa sve do Okučana i Slavonskog Broda što će da iznosi oko 80 milijardi €, pa ko voli neka izvoli, ali živimo u vremenu koje nije naklonjeno ni politički ni nikako Srbima.

ODGOVORITE
Name

Sime

05.06.2015 08:30

E ne moze!!!! Kad vratite vi ono sto je nase dobicete i vi vase .... hehehehehe

ODGOVORITE
Name

ma ja ba

05.06.2015 08:56

Dobit ce te ku..ic.

ODGOVORITE
Name

Francuz

05.06.2015 08:57

Taman se vraca oduzeto u Drugom svetskom ratu. Sad pocinje proces vracanja imovine oduzete devedesetih. Kad se bude dijelila imovina SFRJ imacemo svi svuda pomalo, a ne samo u ex YU vec svud po svijetu.

ODGOVORITE
Name

Re.Roki

05.06.2015 09:12

Samo traze svoje

ODGOVORITE
Name

CIVILIZACIJA

05.06.2015 09:31

Kakvi glupi komentari,kad ti meni ono,ja tebi ovo,a u sustini jedva cekamo da niko nikom nista ne vrati.Jadno izgleda,ali mi na Balkanu smo dno civilizacije u svakom smislu.Niko nije u stanju da vrati nesto sto je tudje a kamoli da prizna zlocine i slicno.Ovo se odnosi na sve narode bivse SFRJ a ne samo na nas Srbe.Kad zivis u drzavi,gdje se postuju zakoni,stvari gledas drugacije,htio ti to ili ne,moras postovati zakone i moras odgovarati ako si nesto protivzakonito uradio a kod nas divljina,nista se ne postuje osim domacih lokalnih i republickih mocnika.Zadnjih 30 godina smo pokazali da smo najgori u Evropi skoro u svim stvarima.Kakva nasa dobrota o kojoj volimo da pricamo, kad se medjusobno ne postujemo a kamoli komsije i covjeka uopste.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

05.06.2015 09:34

Treba vidjeti čije je to bilo do 1945. Ili još bolje 1941. Godine i vratiti naslednicima ili reciprocitetom ako nema mogućnosti da se postupi po ovom prvom. Ne može druga država potraživati objekte u centru grada neke druge države pod izgovorom da je to ona gradila,po kom osnovu? Može biti neko pravno ili fiz.lice,ali ne i država, one nemaju mogućnost svojine na tudjoj teritoriji,to onda ne bi bila suverena država. još ovde kažu 23% vlasništva, kako to može biti zavedeno u Gruntu? Hipotekom!? Kad bi to prošlo, švabe bi morale vratiti sve što su kupili po hrvatskoj obali,jer je na taj način vlasništvo i firmi iz Srbije, BiH, C.Gore...još ne država nego pravnih lica.

ODGOVORITE
Name

hercegovina

05.06.2015 09:43

Niti vjerujem ustasama niti srbijancima....ista je to bagra ciganska lazljiva.Srbijancima je poenta da slazu Srbe i da ih opljackaju a ustasama da opljackaju Srbe......tako da ce oni naci zajednicki interes da nas opljackaju a to sto pricaju kazem ko tim bolesnicima da vjeruje.

ODGOVORITE
Name

Logika..

05.06.2015 09:51

Cijelom planetom svi nesto traze i svako je nekome duzan...

ODGOVORITE
Name

za deja npd

05.06.2015 10:19

Najpravednije bi bilo da pocnemo od kamenog doba,samo tako bi se pravda ispostovala!

ODGOVORITE
Name

re gagi

06.06.2015 18:40

Kazes traze svoje evo ja cu im dati moje

ODGOVORITE