НСА имала овлашћења за надзор Интернета

Амерички председник Барак Обама одобрио је шира овлашћења Агенцији за националну безбедност (НСА) како би надзирала Интернет комуникације у циљу откривања хаковања која потичу од страних влада, преносе данас амерички медији, позивајући се на поверљива документа.

Свијет 05.06.2015 | 07:35
НСА имала овлашћења за надзор Интернета

Америчко министарство правде је потврдило таква овлашћења путем два дописа из 2012. којима је НСА одобрено да без налога прикупља податке из Интернет комуникација да би открила евентуалне упаде хакера повезаних са страним фактором, преносе Њујорк Тајмс и ПроПублика.

Извештај медија базиран је на документима које је обелоданио Едвард Сноуден, и даље тражен због оптужби за шпијунажу и откривање поверљивих информација о активностима НСА, преноси АФП.

НСА је од министарства правде такође добила дозволу да надзире онлајн комуникације и које нису јасно повезане са страним силама, већ само са "злонамерним сајбер активностима", наводи се у извештају сачињеном на основу поверљивих докумената који је објавио Тајмс.

Овакав потез је, међутим, како наводе званичници, био неопходан да би се сузбила сајбер претња коју је директор Националне обавештајне службе Џејмс Клапер " описао као све учесталију, свеобухватнију и софистициранију".

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар