NSA imala ovlašćenja za nadzor Interneta

Američki predsednik Barak Obama odobrio je šira ovlašćenja Agenciji za nacionalnu bezbednost (NSA) kako bi nadzirala Internet komunikacije u cilju otkrivanja hakovanja koja potiču od stranih vlada, prenose danas američki mediji, pozivajući se na poverljiva dokumenta.

Svijet 05.06.2015 | 07:35
NSA imala ovlašćenja za nadzor Interneta

Američko ministarstvo pravde je potvrdilo takva ovlašćenja putem dva dopisa iz 2012. kojima je NSA odobreno da bez naloga prikuplja podatke iz Internet komunikacija da bi otkrila eventualne upade hakera povezanih sa stranim faktorom, prenose Njujork Tajms i ProPublika.

Izveštaj medija baziran je na dokumentima koje je obelodanio Edvard Snouden, i dalje tražen zbog optužbi za špijunažu i otkrivanje poverljivih informacija o aktivnostima NSA, prenosi AFP.

NSA je od ministarstva pravde takođe dobila dozvolu da nadzire onlajn komunikacije i koje nisu jasno povezane sa stranim silama, već samo sa "zlonamernim sajber aktivnostima", navodi se u izveštaju sačinjenom na osnovu poverljivih dokumenata koji je objavio Tajms.

Ovakav potez je, međutim, kako navode zvaničnici, bio neophodan da bi se suzbila sajber pretnja koju je direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper " opisao kao sve učestaliju, sveobuhvatniju i sofisticiraniju".

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar