Како се послује у РиТЕ Гацко?

Народни посланик Вукота Говодарица тврди да су „Рудник и Термолектрана Гацко“ и приватно предузеће „Термоградинг“ коначно склопили вишемилионски уговор након спроведене тендерске процедуре, али да је тај посао сада довео у питање све раније уговоре преговорачком процедуром.

Република Српска 04.06.2015 | 22:56
Како се послује у РиТЕ Гацко?

Према ријечима Вукоте Говодарице због притиска јавности Управа РиТЕ Гацко умјесто планираног преговорачког поступка отворила је тендерску процедуру за Уговор о ископу милион кубика угља.

Тако је умјесто планираних 9 милиона марака склопљен посао чак 3 и по милона мањи од планираног, што како каже Говедарица доводи у питањи све раније уговоре између „РиТЕ Гацко“ и „Термоградинг“, вриједне преко 20 милона марака, а склопљење преговорима.

„Термоградинг, омиљено предузеће РиТЕ Гацко, је било најповољније са понудом, али та понуда није била 9 милиона марака, као што је стајало у званичном извјештају већ је та понуда износила 5,4 милиона КМ. Дакле, 40 одсто мање или 3, 5 милиона марака мање од првобитне верзије колико је потребно за откривку милион кубика, откривке односно јаловине. Овдје се поставља питање ко је то толико дрско желио да отуђи 3,5 милиона марака и овдје се поставља друго питање да ли можемо да повучемо паралелу са свим досадашњим преговарачким поступцима који су били у износу од преко 20 милиона марака“, каже шеф Клуба посланика СДС-а у Скупштини Српске Вукота Говедарица.

На другој страни извршни директор „Рудника Гацко“ и СНСД-ов народни посланик Срђан Миловић тврди да је ниједан уговор није потписан у „четири ока“, мимо Закона о јавним набавкама и без тендерске процедуре. А како се промашило за три и по милиона марака има своје објашњење:

„То не радимо ми у РиТЕ него ради кућа која врши пројктовање. Он је тамо предвидио неке радове, како ће трајати и дао неке претпостављене цијене. На бази тих пројктованих цијена и бази цијена претходних уговора који су били последњих година отприлике ми дајемо у свом финансијском плану неке предвиђене вриједности одређених активности. Овај пут смо значи добили отприлике 3,5 милиона што је заиста ниска цијена на нивоу отприлике од прије десетак година понуда. Мада су у међувремену поскупили енергенти и све остало и сами знато које и на који начин“, тврди извршни директор РиТЕ Гацко Срђан Миловић.

Опозиција већ дуже вријеме упозорава на родбинско-кумовске везе између „РиТЕ Гацко“ и предузећа „Термоградинг“, које је од 2011. до 2014 године у гатачком гиганту добило послове вриједне више од 30 милиона.

„Сви смо у родбинским везама и они који ме оптужују су у родбинским везама са мном. Мислим стварно не знам шта да вам кажем“, одговара Миловић.

Говедераца је најавио да ће сасвим сигурно доћи до исатрага пословања у РиТЕ Гацко, али да се то неће дести док је на челу Владе Жељка Цвијановић.

„Овдје ће доћи до истраге једног дана, само што овдје у овом случају истрагу неће водити, неће практично бити под политичком патронажом СНСД-а. Овде мора да дође прво до пада режима да би се практично направила квалитетан истараг“, каже Говедарица.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

рудар

04.06.2015 21:06

Само напријед Вукота,ти си зауставио ов

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЦИКЛАЗА

05.06.2015 07:46

САМО РЕЦИКЛИРАЈ НЕ ГАСИ.НА ТВОЈОЈ СТРАНИ ИСТИНА И АРГУМЕНТИ.НА ЊИХОВОЈ ЈОС МАЛО КЛИМАВИ РЕЗИМ КОЈИ ИХ ЦУВА.ЛОПОВА ИМА НА СВИМ СТРАНАМА,АЛИ СВИ ЦЕ ДОЦ НА РЕД.ПОДРСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

сос

05.06.2015 08:43

Постен,истрајан и политицар од ријеци... Напријед Вукота,спаси Гацко од ових лопова.

ОДГОВОРИТЕ