Kako se posluje u RiTE Gacko?

Narodni poslanik Vukota Govodarica tvrdi da su „Rudnik i Termolektrana Gacko“ i privatno preduzeće „Termograding“ konačno sklopili višemilionski ugovor nakon sprovedene tenderske procedure, ali da je taj posao sada doveo u pitanje sve ranije ugovore pregovoračkom procedurom.

Republika Srpska 04.06.2015 | 22:56
Kako se posluje u RiTE Gacko?

Prema riječima Vukote Govodarice zbog pritiska javnosti Uprava RiTE Gacko umjesto planiranog pregovoračkog postupka otvorila je tendersku proceduru za Ugovor o iskopu milion kubika uglja.

Tako je umjesto planiranih 9 miliona maraka sklopljen posao čak 3 i po milona manji od planiranog, što kako kaže Govedarica dovodi u pitanji sve ranije ugovore između „RiTE Gacko“ i „Termograding“, vrijedne preko 20 milona maraka, a sklopljenje pregovorima.

„Termograding, omiljeno preduzeće RiTE Gacko, je bilo najpovoljnije sa ponudom, ali ta ponuda nije bila 9 miliona maraka, kao što je stajalo u zvaničnom izvještaju već je ta ponuda iznosila 5,4 miliona KM. Dakle, 40 odsto manje ili 3, 5 miliona maraka manje od prvobitne verzije koliko je potrebno za otkrivku milion kubika, otkrivke odnosno jalovine. Ovdje se postavlja pitanje ko je to toliko drsko želio da otuđi 3,5 miliona maraka i ovdje se postavlja drugo pitanje da li možemo da povučemo paralelu sa svim dosadašnjim pregovaračkim postupcima koji su bili u iznosu od preko 20 miliona maraka“, kaže šef Kluba poslanika SDS-a u Skupštini Srpske Vukota Govedarica.

Na drugoj strani izvršni direktor „Rudnika Gacko“ i SNSD-ov narodni poslanik Srđan Milović tvrdi da je nijedan ugovor nije potpisan u „četiri oka“, mimo Zakona o javnim nabavkama i bez tenderske procedure. A kako se promašilo za tri i po miliona maraka ima svoje objašnjenje:

„To ne radimo mi u RiTE nego radi kuća koja vrši projktovanje. On je tamo predvidio neke radove, kako će trajati i dao neke pretpostavljene cijene. Na bazi tih projktovanih cijena i bazi cijena prethodnih ugovora koji su bili poslednjih godina otprilike mi dajemo u svom finansijskom planu neke predviđene vrijednosti određenih aktivnosti. Ovaj put smo znači dobili otprilike 3,5 miliona što je zaista niska cijena na nivou otprilike od prije desetak godina ponuda. Mada su u međuvremenu poskupili energenti i sve ostalo i sami znato koje i na koji način“, tvrdi izvršni direktor RiTE Gacko Srđan Milović.

Opozicija već duže vrijeme upozorava na rodbinsko-kumovske veze između „RiTE Gacko“ i preduzeća „Termograding“, koje je od 2011. do 2014 godine u gatačkom gigantu dobilo poslove vrijedne više od 30 miliona.

„Svi smo u rodbinskim vezama i oni koji me optužuju su u rodbinskim vezama sa mnom. Mislim stvarno ne znam šta da vam kažem“, odgovara Milović.

Govederaca je najavio da će sasvim sigurno doći do isatraga poslovanja u RiTE Gacko, ali da se to neće desti dok je na čelu Vlade Željka Cvijanović.

„Ovdje će doći do istrage jednog dana, samo što ovdje u ovom slučaju istragu neće voditi, neće praktično biti pod političkom patronažom SNSD-a. Ovde mora da dođe prvo do pada režima da bi se praktično napravila kvalitetan istarag“, kaže Govedarica.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

rudar

04.06.2015 21:06

Samo naprijed Vukota,ti si zaustavio ov

ODGOVORITE
Name

RECIKLAZA

05.06.2015 07:46

SAMO RECIKLIRAJ NE GASI.NA TVOJOJ STRANI ISTINA I ARGUMENTI.NA NJIHOVOJ JOS MALO KLIMAVI REZIM KOJI IH CUVA.LOPOVA IMA NA SVIM STRANAMA,ALI SVI CE DOC NA RED.PODRSKA

ODGOVORITE
Name

sos

05.06.2015 08:43

Posten,istrajan i politicar od rijeci... Naprijed Vukota,spasi Gacko od ovih lopova.

ODGOVORITE