Видео: Мађари сахранили фудбал! Али стварно!

Чистка у Мађарској: Пет од 16 прволигаша остало без лиценце, Печуј буквално сахранио фудбал на терену! Највећи проблем су финансије и инфраструктура.

Фудбал 04.06.2015 | 13:20
Видео: Мађари сахранили фудбал! Али стварно!

Мађари су одлучили да заведу ред у фудбалу. Чак пет од шеснаест прволигаша није добило прволигашке лиценце за наредну сезону: Ломбард Папа (последњи у лиги), ПМФЦ, Ђер, Спартакус и Кечкемет. Путнок није добио лиценцу за друголигашку конкуренцију, а Ујпешт за Европу иако резултатима то није ни остварио. Сви су платили цех због проблема са финансијама и инфраструктуром.

Најгоре је прошао Ђер, који је четири пута освојио првенство Мађарске, задњи пут пре две године. Да ствар буде гора, не само да Ђер није добио прволигашку лиценцу него ни друголигашку, тако да ће од следеће сезоне бити члан трећелигашког друштва. У питању су финансије и близу 800.000 евра дуга.

Дебљи крај извукли су и у Печују. Прошлог викенда су уочи утакмице против Спартакуса на центру багером ископали гроб и ставили велики мртвачки сандук. Напету ситуацију покушао је да смири градоначелник Пава поручивши да стадион и услови морају да се среде за игру и борбу на терену, а не за зеленим столом. Цела прича делује помало чудно што су избачени само због дуга према бившем играчу Дијегу Балбиноту. У Печују још не знају да ли ће следеће недеље играти у другој или трећој лиги.

Кечкемет је путем званичног сајта обавестио своје навијаче да ће се следеће сезоне такмичити у трећој лиги. Спартакус има проблем са финансијама, а Ломбард Папа је завршила сезону на последњем месту тако да би они свакако испали.

Драстична одлука Одбора за лиценцирање је дефинитивно тежак ударац и премијеру Виктору Орбану. Последњих година изградњом стадиона широм земље (Ференцварош, Сомбатлеји, Пушкаш академија) трудио се на све начине да створи услове и врати мађарском фудбалу конкурентност у Европи.

Последња вест гласи да су Мађари одлучили да преузму рецепт од Данаца, тако да ће наредне сезоне лига бројати 12 клубова.

Коментари / 0

Оставите коментар