Video: Mađari sahranili fudbal! Ali stvarno!

Čistka u Mađarskoj: Pet od 16 prvoligaša ostalo bez licence, Pečuj bukvalno sahranio fudbal na terenu! Najveći problem su finansije i infrastruktura.

Fudbal 04.06.2015 | 13:20
Video: Mađari sahranili fudbal! Ali stvarno!

Mađari su odlučili da zavedu red u fudbalu. Čak pet od šesnaest prvoligaša nije dobilo prvoligaške licence za narednu sezonu: Lombard Papa (poslednji u ligi), PMFC, Đer, Spartakus i Kečkemet. Putnok nije dobio licencu za drugoligašku konkurenciju, a Ujpešt za Evropu iako rezultatima to nije ni ostvario. Svi su platili ceh zbog problema sa finansijama i infrastrukturom.

Najgore je prošao Đer, koji je četiri puta osvojio prvenstvo Mađarske, zadnji put pre dve godine. Da stvar bude gora, ne samo da Đer nije dobio prvoligašku licencu nego ni drugoligašku, tako da će od sledeće sezone biti član trećeligaškog društva. U pitanju su finansije i blizu 800.000 evra duga.

Deblji kraj izvukli su i u Pečuju. Prošlog vikenda su uoči utakmice protiv Spartakusa na centru bagerom iskopali grob i stavili veliki mrtvački sanduk. Napetu situaciju pokušao je da smiri gradonačelnik Pava poručivši da stadion i uslovi moraju da se srede za igru i borbu na terenu, a ne za zelenim stolom. Cela priča deluje pomalo čudno što su izbačeni samo zbog duga prema bivšem igraču Dijegu Balbinotu. U Pečuju još ne znaju da li će sledeće nedelje igrati u drugoj ili trećoj ligi.

Kečkemet je putem zvaničnog sajta obavestio svoje navijače da će se sledeće sezone takmičiti u trećoj ligi. Spartakus ima problem sa finansijama, a Lombard Papa je završila sezonu na poslednjem mestu tako da bi oni svakako ispali.

Drastična odluka Odbora za licenciranje je definitivno težak udarac i premijeru Viktoru Orbanu. Poslednjih godina izgradnjom stadiona širom zemlje (Ferencvaroš, Sombatleji, Puškaš akademija) trudio se na sve načine da stvori uslove i vrati mađarskom fudbalu konkurentnost u Evropi.

Poslednja vest glasi da su Mađari odlučili da preuzmu recept od Danaca, tako da će naredne sezone liga brojati 12 klubova.

Komentari / 0

Ostavite komentar