Постао милионер захваљујући соколарству

Некадашњи бескућник из сиромашног дела Велике Британије преокренуо је свој живот, када је почео да се бави соколарством. Он сада узгаја најбрже соколове за трке и шаље их у Уједињене Арапске Емирате да се такмиче у име богатих шеика.

Занимљивости 02.06.2015 | 12:27
Постао милионер захваљујући соколарству

Брин Клоус из Донкастера стекао је тако добру репутацију међу љубитељима соколарства у УАЕ, да је са принцом Дубаија шеиком Хамданом склопио уговор према ком ће му продавати сваку птицу коју узгоји. Иначе, одбио је принчеву понуду од 18 милиона долара да му прода комплетан бизнис.

Клоусове птице узгојене у Јужном Јоркширу, могу да лете и до 120 км/х, у поређењу са 96 км/х, колико лете просечни соколови.

Они путују до Дубаија приватним авионима и такмиче се на великим турнирима на којима победник доноси велике награде.

На последњем Купу у Абу Дабију у Јануару, свих седам најбржих птица одгајио је Клоус.

Овај 61-годишњак има тако необичну животну причу, да једна продуцентска кућа планира да сними филм о њему.

Одрастао је у сиромашном предграђу Њукасла као једно од осморо деце у двособном стану и са насилним оцем.

Након једне свађе са оцем, у петнаестој години остао је без крова над главом и спавао на улицама, крадући храну да преживи. Након што је кратко време провео у затвору, преселио се у Донкастер где се запослио као слагач робе у једној продавници.

Новац је полако почео да пристиже и искористио га је како би изнајмио једну ливаду и претворио је у стазу за мотокрос. Онда је купио соколове и почео из хобија да организује трке.

“Зарадио сам много новца и имао дивну кућу, али сам рекао супрузи Ширли да ми то није довољно. Тако сам продао кућу и изашао из посла са тркама, а сав новац дао на соколове. Био сам одлучан да одгајим најбржу птицу на свету”, каже Клоус.

За 15 година жеља му се испунила, када се глас о његовом таленту проширио светом, а нарочито Блиским истоком.

Сада има 230 соколова под жичаном куполом од 160 ари.

“Не питајте шта је моја тајна. Ни сам не знам. Али знам да нема соколара на свету који може да се такмичи са мном. Дајем само најбоље својим соколовима још док су птићи. Једу само најбољу храну попут фазана, препелице и дивљачи. Можете држати сокола по цени од 20 пенија дневно. Ја на свог трошим 3,90 фунти”.

Шеик Хамдан наводно је тако задовољан резултатима, да је Клоусу послао 138.000 долара вредан Ранге Ровер као поклон у знак захвалности.

“Шаљу ми аутомобиле, Ролеx сатове, али ништа од тога није важно. Ништа није битније од задовољства које осећам радећи с овим предивним створењима”, каже Клоус.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар