Ново поглавље БиХ на европском путу

Споразум о стабилизацији и придруживању између Босне и Херцеговине и Европске уније, који је данас ступио на снагу и то седам година након парафирања, висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини оцијенила је као почетак новог поглавља за земљу на европском путу.

Босна и Херцеговина 01.06.2015 | 23:06
Ново поглавље БиХ на европском путу

Могерини наглашава да су сада потребни политичка јасноћа, одлучно дјеловање и стварни, координирани напори институција на свим нивоима на изради и спровођењу реформског програма.

Висока представница је упозорила да ће БиХ морати да покаже опипљиве резултате да би Савјет ЕУ у будућности размотрио захтев за чланством, а ступање на снагу Споразума поздравио и европски комесар за сусједство и проширење Јоханес Хан.

Споразум о стабилизоацији и придруживању је нова генерација споразума које је ЕУ намјенила за земље југоисточне Европе, државе бивше Југославије, без Словеније, плус Албанија, подсјећа Хина.

Савјет Европске уније за опште послове усвојио је 21. априла одлуку о закључењу ШП-а са БиХ, која га је парафирала још 2008. године, чиме је почела примјена само трговинског дијела тог споразума, али не и политички дио који третира придруживање и чланство у европској породици.

Ступањем Споразума на снагу практично значи да се од тог датума држави потврђује статус потенцијалног кандидата за чланство у ЕУ, а све до сада је био "на чекању" због унутрашњих свађа и неспособности локалних политичара да испуне предуслове на којима се инсистирало из Брисела.

Споразум представља оквир за односе Уније и БиХ и њиме се постепено успоставља подручје слободне трговине између ЕУ и те земље", саопштено је из Брисела, уз напомену да се тим документом "утврђују заједнички политички и економски циљеви и охрабрује регионална сарадња".

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

дивља јабука

01.06.2015 15:17

Мораће гдја Могерини довести кадрове из ЕУ да одраде све послове око папирологије јер ови локални немају појма о том послу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

01.06.2015 15:24

Како нема СНСД-оваца у власти на нивоу ДРЖАВЕ БИХ, све је почело ићи набоље. Свака част, једина нада за све народе у БИХ сте ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

01.06.2015 22:48

Изазивате рат који назалост поциње ускоро. Не лазите народ о некаквим поглављима када цемо ускоро назалост казем морати поново раоати. Ко против кога ви нам реците....бар је тако ило до сада...И мора опет сиротиња на сиротињу док ви своје г..ице цувате као да су вам од злата?

ОДГОВОРИТЕ