Novo poglavlje BiH na evropskom putu

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, koji je danas stupio na snagu i to sedam godina nakon parafiranja, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini ocijenila je kao početak novog poglavlja za zemlju na evropskom putu.

Bosna i Hercegovina 01.06.2015 | 23:06
Novo poglavlje BiH na evropskom putu

Mogerini naglašava da su sada potrebni politička jasnoća, odlučno djelovanje i stvarni, koordinirani napori institucija na svim nivoima na izradi i sprovođenju reformskog programa.

Visoka predstavnica je upozorila da će BiH morati da pokaže opipljive rezultate da bi Savjet EU u budućnosti razmotrio zahtev za članstvom, a stupanje na snagu Sporazuma pozdravio i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Johanes Han.

Sporazum o stabilizoaciji i pridruživanju je nova generacija sporazuma koje je EU namjenila za zemlje jugoistočne Evrope, države bivše Jugoslavije, bez Slovenije, plus Albanija, podsjeća Hina.

Savjet Evropske unije za opšte poslove usvojio je 21. aprila odluku o zaključenju ŠP-a sa BiH, koja ga je parafirala još 2008. godine, čime je počela primjena samo trgovinskog dijela tog sporazuma, ali ne i politički dio koji tretira pridruživanje i članstvo u evropskoj porodici.

Stupanjem Sporazuma na snagu praktično znači da se od tog datuma državi potvrđuje status potencijalnog kandidata za članstvo u EU, a sve do sada je bio "na čekanju" zbog unutrašnjih svađa i nesposobnosti lokalnih političara da ispune preduslove na kojima se insistiralo iz Brisela.

Sporazum predstavlja okvir za odnose Unije i BiH i njime se postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i te zemlje", saopšteno je iz Brisela, uz napomenu da se tim dokumentom "utvrđuju zajednički politički i ekonomski ciljevi i ohrabruje regionalna saradnja".

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

01.06.2015 15:17

Moraće gdja Mogerini dovesti kadrove iz EU da odrade sve poslove oko papirologije jer ovi lokalni nemaju pojma o tom poslu.

ODGOVORITE
Name

Milojko

01.06.2015 15:24

Kako nema SNSD-ovaca u vlasti na nivou DRŽAVE BIH, sve je počelo ići nabolje. Svaka čast, jedina nada za sve narode u BIH ste vi.

ODGOVORITE
Name

lol

01.06.2015 22:48

Izazivate rat koji nazalost pocinje uskoro. Ne lazite narod o nekakvim poglavljima kada cemo uskoro nazalost kazem morati ponovo raoati. Ko protiv koga vi nam recite....bar je tako ilo do sada...I mora opet sirotinja na sirotinju dok vi svoje g..ice cuvate kao da su vam od zlata?

ODGOVORITE