Мира Марковић тражила убиство Ћурувије

Мира Марковић (73), председница ЈУЛ-а, према оперативним подацима, организовала је састанак на коме је договорено убиство Славка Ћурувије.

Србија 01.06.2015 | 12:50
Мира Марковић тражила убиство Ћурувије

Супруга тадашњег председника СР Југославије Слободана Милошевића, како открива полицијска службена белешка, саопштила је Властимиру Ђорђевићу (67), тадашњем начелнику Ресора јавне безбедности МУП Србије, да мора да се ликвидира власник „Дневног телеграфа“ и „Европљанина“.

Иначе, Ђорђевић је осуђен на 18 година затвора у Хашком трибуналу због злочина против човечности.
На састанку на коме је одлучено да се убије Ћурувија, према наводима исте белешке, био је и Драган Филиповић Фића, који је тада директно био повезан са четворицом оптужених за убиство Ћурувије.

Филиповић је тада био заменик начелника Друге управе за обавештајни рад ДБ-а и саветник за специјалне операције шефа тајне службе Радомира Марковића, сада оптуженог за убиство новинара.

Другу управу је водио сада оптужени Милан Радонић, али је премештен недељу дана пре убиства новинара 11. априла 1999. године. Радоњић је премештен на место начелника Центра ДБ Београд баш по препоруци Мире Марковић.

У време убиства Филиповић је као заменик начелника Друге управе био надређени и оптуженом Ратку Ромићу, тадашњем главном инспектору ове управе. Ромић се терети да је саучесник у убиству Ћурувије. Мирослав Курак, који је у бекству, према наводима оптужнице, непосредни је убица Ћурувије.

Филиповић, који се живи у Шангају већ годинама, одржава контакт са Миром Марковић и чак је посећује у Москви, где бивша председница ЈУЛ-а живи. Такође је откривено да је Филиповић био у контакту с Курком док се скривао у Африци. Ти контакти су се интензивирали, како сазнаје „Блиц“, након што је била покренута тужилачка истрага почетком 2014. против четворице сада оптужених за убиство новинара.

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

А ови наши удбаши

01.06.2015 10:59

Када ће и у Републици Српској коначно почети да се контролишу детективске агенције које незаконито прислушкују телефоне и прате људе по граду.Не раде то све, али оне које су блиске са властима раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

01.06.2015 11:21

Та Мира је брозово копиле које је са умоболним сецерасом Милосевицем побила много срба, али се то затајило а ста од њих друго оцекивати како су садили тако су и позњели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бла

01.06.2015 13:44

Циме се ти хранис???