Италијани траже сезонске раднике са Балкана

Влада Италије објавила је почетком маја позив за пријаву 13.000 сезонских радника из иностранства за рад у тој земљи у 2015. години, а на листи 23 земље из којих заинтересовани могу да се пријаве су и држављани БиХ, Србије, Црне Горе.

Босна и Херцеговина 31.05.2015 | 14:51
Италијани траже сезонске раднике са Балкана

Међутим, заинтересовани кандидати ове године мораће сами да се обавесте о условима, а за то је потребно да имају макар елементарно знање италијанског језика.Брањем воћа у Италији може се зарадити од 3 до 12 евра по сату.

Држављани Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе који су заинтересовани да се јаве на позив владе Италије за сезонске послове у 2015. мораће сами да се обавесте о условима јер власти те земље нису контактирале институције ни агенције за посредовање при запошљавању у земљама из којих заинтересовани могу да се пријаве.

Оглас за сезонске послове објављен је само на италијанском језику, на порталу Министарства унутрашњих послова Италије, где заинтересовани треба да попуне пријаву, што значи да морају имати макар елементарно знање италијанског језика.

Италијанске власти нису поводом овог позива контактирале институције, пишу "Независне новине", упозоравајући да то знатно отежава информисање о пословима, процедуре пријаве, проверу радних места и услова рада.

 Сезонске раднике у Италији углавном траже за пољопривредне послове (берача воћа и поврћа), послове у грађевинарству, ређе у угоститељству.

Међу огласима на интернет порталима појављују се повремено огласи појединачних "посредника" с подручја бивше Југославије који траже "сезонске бераче" воћа за Италију, Финску, Норвешку.

Зарада се плаћа према сату или количини убраног воћа, углавном од три до 12 евра по сату у зависности од послодавца, локације, врсте воћа.

То су физички захтевни послови. У просеку се ради минимум 10 сати дневно, а ангажман је у просеку око три месеца.Од 13.000 радних места за сезонце које Италијани траже у овој години, 1.500 је резервисано за раднике који код њих тренутно раде или су раније радили.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дивља јабука

31.05.2015 14:44

Да су Балканци хтјели брати грождје или вадити кромпир, радили би то овдје на својим имањима која су запуштена. Они су радије раскопали државу у којој се могло радити. Сад неко очекује да би они ишли радити у Италију. Из Италије ће то грождје бити извезено у Кину а из Кине ће у Босну увести бијелог лука који ће куповати они који су зарадили на грождју у Италији. Шта ти је данашњи либерални капитализам, све наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

31.05.2015 22:13

Плацају добро као Црногорци конобаре.

ОДГОВОРИТЕ