Космет: Подметнут експлозив

Непознати починиоци поставили су експлозивну направу у мјесту у којем су расељени Срби данас у порушеном манастиру Свете Тројице обиљежили манастирску славу.

Србија 31.05.2015 | 12:31
Космет: Подметнут експлозив

Косовска полиција деактивирала је експлозивну направу у селу Мушутишту, у општини Сува Река прије доласка Срба.Командир Косовске полиције у Сувој Реци Љуми Маљезин потврдио је представницима Министарства за повратак у Влади Косова да је јутрос, нешто прије доласка расељених Срба у Мушутиште, деактивирана експлозивна направа.

Око стотинак расељених Срба дошло је данас, уз јаку пратњу припадника Косовске полиције и специјалаца, у разрушени манастир Свете Тројице, у селу Мушутиште у општини Сува река, да би обиљежили манастирску славу.

Литургији коју је служио монах Петар из манастира Високи Дечани, уз саслужење других монаха из тог српског манистара, присуствовали су и замјеник премијера Косова Бранимир Стојановић и министар за повратак и заједнице у Влади Косова Далибор Јефтић.Литургија је протекла у миру и без инцидената.

У селу Мушутиште, како су повратници рекли за агенцију Бету, прије рата је живело око 2.000 Срба, а данас нема житеља српске националности. Како је речено Бети, посљедњих година у више наврата вођени су разговори о повратку расељених у ово највеће село на Косову и Метохији.

Манастир Свете тројице датира из 14. века и миниран је 1999. године, тако да је од њега остао само звоник.У селу постоји 16 цркава, а прије рата литургија се служила у 14 цркава. Најстарија је црква Богородице Одигитрије изграђена је 1315. године и према ријечима повратника, у августу ће се обиљежити 700 година од изградње те цркве.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар