Kosmet: Podmetnut eksploziv

Nepoznati počinioci postavili su eksplozivnu napravu u mjestu u kojem su raseljeni Srbi danas u porušenom manastiru Svete Trojice obilježili manastirsku slavu.

Srbija 31.05.2015 | 12:31
Kosmet: Podmetnut eksploziv

Kosovska policija deaktivirala je eksplozivnu napravu u selu Mušutištu, u opštini Suva Reka prije dolaska Srba.Komandir Kosovske policije u Suvoj Reci Ljumi Maljezin potvrdio je predstavnicima Ministarstva za povratak u Vladi Kosova da je jutros, nešto prije dolaska raseljenih Srba u Mušutište, deaktivirana eksplozivna naprava.

Oko stotinak raseljenih Srba došlo je danas, uz jaku pratnju pripadnika Kosovske policije i specijalaca, u razrušeni manastir Svete Trojice, u selu Mušutište u opštini Suva reka, da bi obilježili manastirsku slavu.

Liturgiji koju je služio monah Petar iz manastira Visoki Dečani, uz sasluženje drugih monaha iz tog srpskog manistara, prisustvovali su i zamjenik premijera Kosova Branimir Stojanović i ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jeftić.Liturgija je protekla u miru i bez incidenata.

U selu Mušutište, kako su povratnici rekli za agenciju Betu, prije rata je živelo oko 2.000 Srba, a danas nema žitelja srpske nacionalnosti. Kako je rečeno Beti, posljednjih godina u više navrata vođeni su razgovori o povratku raseljenih u ovo najveće selo na Kosovu i Metohiji.

Manastir Svete trojice datira iz 14. veka i miniran je 1999. godine, tako da je od njega ostao samo zvonik.U selu postoji 16 crkava, a prije rata liturgija se služila u 14 crkava. Najstarija je crkva Bogorodice Odigitrije izgrađena je 1315. godine i prema riječima povratnika, u avgustu će se obilježiti 700 godina od izgradnje te crkve.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar