Месић: Ово је покушај државног удара

На Марковом тргу у Загребу данас је дошло до отвореног сукоба полиције и бранитеља, који протестују дуже од седам месеци, а бивши председници Хрватске, Стјепан Месић и Иво Јосиповић, поручују да је реч о озбиљној дестабилизацији државе, па чак и покушају државног удара. Сада је, сматрају, све у рукама премијера Зорана Милановића.

Регион 29.05.2015 | 17:00
Месић: Ово је покушај државног удара

Некадашњи хрватски председник Стјепан Месић рекао је за Јавни сервис да је проблем око бранитеља протестаната требало решити у почетку.

"То је морало кулминирати. Бранитељи су обранили Хрватску, они су бранили институције хрватске државе и омогућили да се оне успоставе. Проблем није одмах решен на почетку, дакле чим се одуговлачило с решавањем од почетка, то је морало кулминирати и сада их морају бранити'', рекао је Месић и додао да треба стати на лопту али без постављања ултиматума.

Не може се, каже, ултиматумом разговарати с једном владом, те додаје да Милановић може смирити ситуацију, али само ако одлучи да разговара без постављања услова.

"Мора се одредити позиција и видети шта се може, а шта не може решити", рекао је Месић, а на питање да ли је ово државни удар рекао је:"Ово јесте покушај државног удара".

Он је објаснио да ићи силом на институције земље значи покушај рушења тих институција. Бивши председник Иво Јосиповић сматра да је реч о озбиљној дестабилизацији земље.

Упитан шта Милановића спречава да разговара са бранитељима, он је рекао да је вероватно премијерова жеља да се дијалог одвија у оквирима закона.

Напоменуо је да су протестанти, иако тога можда нису свесни, део политичког пројекта, а сви који су у политици на овај или онај начин морају учнити све да се отвори дијалог и да се дијалогом дође до решења проблема.

Колико је на Марковом тргу ситуација озбиљна говори и то да је неко време интервенцију пратио и сам директор полиције Владо Доминић, а најдраматичније је било у тренутку када се један бранитељ попео на кров зграде насупрот цркве и претио самоубиством, али су га колеге наговориле да одустане од своје намере.

Ноћас је раговала и председница Грабар Китаровић и позвала "све одговорне на искорак ка дијалогу и заједничком решавању отворених питања", уверена да је свима стало до стабилности "домовине, њеног уставног и правног поретка, као и међународног угледа".

"У том духу, још једном позивам на достојанство, разум и дијалог," стоји у саопштењу председнице Хрватске, док је ресорни министар Предраг Матић поручио да "ултиматум значи да нема разговора" и сматра да су бранитељи изманипулисани.

Лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко тврди да Хрватска демократска заједница не стоји иза протеста, али да та странка подржава захтеве бранитеља "да премијер сиђе са својих висина и да разговара са њима".

"Влада је на потезу. Милановић ово може решити својом добром вољом, нека разговара с њима. Уверен сам да се може решити ситуација", рекао је Карамарко и додао да би волео да се ово прекине.

"Нека се премијер обрати бранитељима, нек дође и разговара с њима. Ко је господин да неће да дође и разговара са инвалидима", рекао је Карамарко.

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

завези

29.05.2015 15:35

Тебе они обавезно лове,заслузио си .Зло си радио и ниста те добро не цека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

29.05.2015 15:36

Јел овај јос зив устаса треба га у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југа

29.05.2015 15:36

Е мој Месицу. Ко вам је сада крив? Срби? Бице тога јос,колико ти је воља. Ово је поцетак.. краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

асд

29.05.2015 15:51

Каквог краја...?

Name

Независна Република Српска

29.05.2015 15:42

Овај прикривени усташа је један од највећих србомрзца

ОДГОВОРИТЕ
Name

т

29.05.2015 15:47

Меске, сјећаш ли се Старе Градишке, 11 година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

29.05.2015 15:49

Месиц је реалан политицар.И није устаса вец мозда комуниста.Није био у Блеибургу као Колинда и Карамарко и Цовиц.Ако додје овај ХДЗ у Хрватској на власт тек цете упознати Устасе.Јер ни Тудјман није подрзаво устасе јавно а ови то раде.Тудјман је био Титин генерал зелио је самосталну Хрватску ал не овакву какву је зели нови ХДЗ Хрватске и Цовиц из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

29.05.2015 15:51

Каква дрзава, такав и удар!!! А овај излапели Месиц це мозда опет Србе да оптузи.... Мозда це изјавити ону "цувену" реценицу:" Ја сам последњи гробар и "лепе насе" висе нема."

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

29.05.2015 16:38

Као ми нека,дрзава,не лупетај!?

Name

абц

29.05.2015 16:18

Назалост ово је једина дрзава у ЕУ у којој борци протестују. Сто знаци нису пуно одмакли од нас уопсте само су мало висе угладјени. Залосно је то да послије 20г од када се рат заврсио а јос у саврсеној ЕУ се овакви скупови десавају. Доказ да се не прима добар него погодан И да Њемацка И остале јаце земље које И јесу утемељитељи ЕУ никада неце дати да будемо као они а камо ли бољи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

29.05.2015 16:19

Ста додати на ово само да су још рекли да су са ударом и направили ту државу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.05.2015 19:30

Месиц зива легенда.НАЈБОЉИ СИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

поглед са стране

30.05.2015 12:07

Вратиће ти Иво Санадер, буди сигуран у то. Чим скину ову власт на реду си да га замијениш.

ОДГОВОРИТЕ