Mesić: Ovo je pokušaj državnog udara

Na Markovom trgu u Zagrebu danas je došlo do otvorenog sukoba policije i branitelja, koji protestuju duže od sedam meseci, a bivši predsednici Hrvatske, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, poručuju da je reč o ozbiljnoj destabilizaciji države, pa čak i pokušaju državnog udara. Sada je, smatraju, sve u rukama premijera Zorana Milanovića.

Region 29.05.2015 | 17:00
Mesić: Ovo je pokušaj državnog udara

Nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić rekao je za Javni servis da je problem oko branitelja protestanata trebalo rešiti u početku.

"To je moralo kulminirati. Branitelji su obranili Hrvatsku, oni su branili institucije hrvatske države i omogućili da se one uspostave. Problem nije odmah rešen na početku, dakle čim se odugovlačilo s rešavanjem od početka, to je moralo kulminirati i sada ih moraju braniti'', rekao je Mesić i dodao da treba stati na loptu ali bez postavljanja ultimatuma.

Ne može se, kaže, ultimatumom razgovarati s jednom vladom, te dodaje da Milanović može smiriti situaciju, ali samo ako odluči da razgovara bez postavljanja uslova.

"Mora se odrediti pozicija i videti šta se može, a šta ne može rešiti", rekao je Mesić, a na pitanje da li je ovo državni udar rekao je:"Ovo jeste pokušaj državnog udara".

On je objasnio da ići silom na institucije zemlje znači pokušaj rušenja tih institucija. Bivši predsednik Ivo Josipović smatra da je reč o ozbiljnoj destabilizaciji zemlje.

Upitan šta Milanovića sprečava da razgovara sa braniteljima, on je rekao da je verovatno premijerova želja da se dijalog odvija u okvirima zakona.

Napomenuo je da su protestanti, iako toga možda nisu svesni, deo političkog projekta, a svi koji su u politici na ovaj ili onaj način moraju učniti sve da se otvori dijalog i da se dijalogom dođe do rešenja problema.

Koliko je na Markovom trgu situacija ozbiljna govori i to da je neko vreme intervenciju pratio i sam direktor policije Vlado Dominić, a najdramatičnije je bilo u trenutku kada se jedan branitelj popeo na krov zgrade nasuprot crkve i pretio samoubistvom, ali su ga kolege nagovorile da odustane od svoje namere.

Noćas je ragovala i predsednica Grabar Kitarović i pozvala "sve odgovorne na iskorak ka dijalogu i zajedničkom rešavanju otvorenih pitanja", uverena da je svima stalo do stabilnosti "domovine, njenog ustavnog i pravnog poretka, kao i međunarodnog ugleda".

"U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog," stoji u saopštenju predsednice Hrvatske, dok je resorni ministar Predrag Matić poručio da "ultimatum znači da nema razgovora" i smatra da su branitelji izmanipulisani.

Lider HDZ-a Tomislav Karamarko tvrdi da Hrvatska demokratska zajednica ne stoji iza protesta, ali da ta stranka podržava zahteve branitelja "da premijer siđe sa svojih visina i da razgovara sa njima".

"Vlada je na potezu. Milanović ovo može rešiti svojom dobrom voljom, neka razgovara s njima. Uveren sam da se može rešiti situacija", rekao je Karamarko i dodao da bi voleo da se ovo prekine.

"Neka se premijer obrati braniteljima, nek dođe i razgovara s njima. Ko je gospodin da neće da dođe i razgovara sa invalidima", rekao je Karamarko.

 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

zavezi

29.05.2015 15:35

Tebe oni obavezno love,zasluzio si .Zlo si radio i nista te dobro ne ceka.

ODGOVORITE
Name

xx

29.05.2015 15:36

Jel ovaj jos ziv ustasa treba ga u zatvor

ODGOVORITE
Name

Juga

29.05.2015 15:36

E moj Mesicu. Ko vam je sada kriv? Srbi? Bice toga jos,koliko ti je volja. Ovo je pocetak.. kraja.

ODGOVORITE
Name

asd

29.05.2015 15:51

Kakvog kraja...?

Name

Независна Република Српска

29.05.2015 15:42

Овај прикривени усташа је један од највећих србомрзца

ODGOVORITE
Name

t

29.05.2015 15:47

Meske, sjećaš li se Stare Gradiške, 11 godina...

ODGOVORITE
Name

posten

29.05.2015 15:49

Mesic je realan politicar.I nije ustasa vec mozda komunista.Nije bio u Bleiburgu kao Kolinda i Karamarko i Covic.Ako dodje ovaj HDZ u Hrvatskoj na vlast tek cete upoznati Ustase.Jer ni Tudjman nije podrzavo ustase javno a ovi to rade.Tudjman je bio Titin general zelio je samostalnu Hrvatsku al ne ovakvu kakvu je zeli novi HDZ Hrvatske i Covic iz BiH.

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

29.05.2015 15:51

Kakva drzava, takav i udar!!! A ovaj izlapeli Mesic ce mozda opet Srbe da optuzi.... Mozda ce izjaviti onu "cuvenu" recenicu:" Ja sam poslednji grobar i "lepe nase" vise nema."

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

29.05.2015 16:38

Kao mi neka,drzava,ne lupetaj!?

Name

abc

29.05.2015 16:18

Nazalost ovo je jedina drzava u EU u kojoj borci protestuju. Sto znaci nisu puno odmakli od nas uopste samo su malo vise ugladjeni. Zalosno je to da poslije 20g od kada se rat zavrsio a jos u savrsenoj EU se ovakvi skupovi desavaju. Dokaz da se ne prima dobar nego pogodan I da Njemacka I ostale jace zemlje koje I jesu utemeljitelji EU nikada nece dati da budemo kao oni a kamo li bolji.

ODGOVORITE
Name

Fikret

29.05.2015 16:19

Sta dodati na ovo samo da su još rekli da su sa udarom i napravili tu državu

ODGOVORITE
Name

Ja

29.05.2015 19:30

Mesic ziva legenda.NAJBOLJI SI

ODGOVORITE
Name

pogled sa strane

30.05.2015 12:07

Vratiće ti Ivo Sanader, budi siguran u to. Čim skinu ovu vlast na redu si da ga zamijeniš.

ODGOVORITE