БиХ треба милијарду марака да преживи

Босни и Херцеговини неопходно је милијарду КМ како би наставила нормално да функционише и једини спас јој је у аранжману с Међународним монетарним фондом (ММФ), што стручњаци оцјењују крајње погубним и само одлагањем неизбјежног финансијског колапса, који се у постојећем економском и привредном окружењу не може избјећи.

Босна и Херцеговина 28.05.2015 | 15:00
БиХ треба милијарду марака да преживи

Иако је до званичних података о дефицитима буџета тешко доћи, процјене су да је буџет ФБиХ у дефициту 684 милиона КМ, а буџет РС око 500 милиона КМ. То је недавно рекао и Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, истичући да је питање да ли је то стварно стање или је ситуација још гора. Према незваничним информацијама, наиме, поред дефицита, ФБиХ има и неизмирених обавеза од око 400 милиона КМ.

С обзиром на катастрофално стање у финансијама БиХ, у наредних неколико мјесеци могу се очекивати велика превирања, а из става једног високог и добро упућеног дипломате с којим смо разговарали проистиче да ће власт на свим нивоима у БиХ успјети формирати или задржати оне партије које до септембра успију обезбиједити новац за буџете.

Овај дипломата оцијенио је да је потпуно небитно ко ће прећи из једне странке у другу, ко је "купљен" или ко калкулише с преласком из једне коалиције у другу, већ да је једино битно која власт или политичка група ће до краја септембра успјети обезбиједити финансијску помоћ, с обзиром на то да сви буџети имају велики мањак.

Стручњаци истичу да су пред БиХ три могућа сценарија, од којих су два мање вјероватна. Први и најизвјеснији је нови аранжман с ММФ-ом, други мање извјестан је драстично резање јавне потрошње, а трећи готово немогућ сценарио је штампање новца.

"Годинама стварамо обавезе које не можемо покрити. Нисам саркастичан, али радује ме ова ситуација, јер не може дуго трајати и мора доћи до пуцања балона који је направљен. Новац од ММФ-а може само продубити кризу и одгодити је на неко вријеме, а уколико не буде те милијарде у наредном периоду, продубићемо неликвидност, буџети ће каснити у плаћању обавеза све више, а ФБиХ већ има проблеме с исплатама пензија јер нема новца", рекао је Изудин Кешетовић, професор Економског факултета у Тузли.

У Министарству финансија и трезора БиХ надају се новом аранжману с ММФ-ом, а како је рекао недавно министар Вјекослав Беванда, милијарда је минимум који би санирао буџете у БиХ.

"Да будем искрен, помало сам изненађен зашто сада, током посљедње посјете није био завршен преглед с обзиром на то да је Мисија ММФ-а била у пуном капацитету. Надао сам се закључењу аранжмана", рекао је недавно Беванда.

Иначе посљедњи пут БиХ је "спасена" захваљујући аранжману с ММФ-ом из 2012. године, вриједном 1,2 милијарде КМ, с тим да је од тога укупно повучено 960 милиона КМ. Овај аранжман биће закључен, а већ 10. јуна, за када је заказна нова посјета ММФ-а БиХ, биће ријечи о новом аранжману. Како ствари сада стоје, преговараће се о милијарди КМ.

"То је упадање у дужничку клопку из које се тешко извлачи. Земља се задужује све дотле док не може да плати свој дуг и на крају долази у ситуацију распродаје, не само своје имовине, него и територије", рекао је професор емеритус Вујо Вукмирица.

Он наглашава да БиХ не може ни да штампа новац с обзиром на управљање путем каренси борда и чврсту везу између КМ и евра, те да би најмање користи од тога имала БиХ.

"ЕУ већ штампа милијарде без покрића и добар дио тог новца се прелије и у БиХ с обзиром на чврсту везу КМ и евра", казао је Вукмирица.
Када је у питању финансијска ситуација у БиХ, занимљиво је да ни политичари нису оптимстични, а поједини чак истичу да је банкрот неизбјежан.

"БиХ је пред банкротом, прије свега ентитети, и то је посљедица неодговорне политике. Аранжман с ММФ-ом, ако га буде, само ће пролонгирати пропаст и рјешење треба тражити на другим изворима, прије свега фондовима ЕУ и привлачењу инвестиција, али инвеститори наилазе на затворена врата код ентитетских влада", рекла је Александра Пандуревић, члан Комисије за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ.

Слично мисли и Љиља Зовко, предсједавајућа Комисије за финансије и буџет Дома народа парламента БиХ, која каже да БиХ у финансијском смислу тешко може опстати без аранжмана с ММФ-ом.

"Домаћи извори финансирања су нас довели до овога сада и огромних дефицита. Одавно упозоравамо да је то погрешно, али БиХ је и утемељена на основу тих страних кредита", нагласила је Зовко.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Црни

28.05.2015 13:28

Ако је у питању БИХ није проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јбг

28.05.2015 13:34

ево ја имам неку кинту ако це помоци.одрицем се цијелог дјецијег додатка од 30 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема везе

28.05.2015 14:26

Ма мало је то покрасце банда ови на власти.Разграбили би они то за 7 дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

28.05.2015 15:16

Само похапсити све политичаре и тајкуне и одузети им све опљачкано и све ријешано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

28.05.2015 16:50

"БиХ утемељена на основу страних кредита".Ма дал је могуце.Ма дајте Пандурицки да то ријеси.Да скине зобницу сто је натакнута сваком идиоту и незналици у дрзавним институцијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

знам ријесење

28.05.2015 17:58

Реформа јавног сектора је ријесење,сад треба неко имати петљу и смањити број запослених у јавним слузбама,агенцијама...Смањити број делегата у скупстинама,вијецима,смањити број министарстава,број помоцника и замјеника министара,број запослених у опстинским администарцијама,смањити број слузбених возила,смањити број возаца слузбених лица,нека слузбена лица сама возе ауто.Плате делегата ограницити на висину двије просјецне плате у БиХ.Укинути бијели хљеб,накнаду за одвојен зивот,плацање за рад у комисијама...Ето пара народе мој,проблем је сто се висе троси него сто се има.У приватном сектору је ствар јасна јер се зна титулар,домацин,У јавном сектору је опсти јаваслук и расуло,нема домацинског односа према народним парама.Да бог да им ММФ не да зајам,па да видим како це онда обезбједити паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

28.05.2015 20:29

Јавно молим ММФ,свјетску банку, ЕБРД, ЕИБ и све остале кредиторе да нам не дају нити један еуро кредита. Да видимо како ће ови наши главоње, а можда онда и народу дође памет из гу..це у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачај прекајски

29.05.2015 06:53

Корумпираној земљи, ентитетима нарочито, банди огрезлој у корупцију, ништа не давати. Прво да се ријеши корупција, којекве али бабе, кумови, хоботнице и други акрапи да се изолују, повежу и позатварају, све опљачкано да се врати. Једино тада дати новце и кредите, јер поновиће се исто, опљачкаће као и до сада што су.

ОДГОВОРИТЕ