НАТО: Опасно руско звецкање сабљом

Руска провокативна реторика о нуклеарном оружју и драматична експанзија летова њених стратешких бомбардера су "дубоко узнемирујући и опасни", истакао је јуче у Вашинтону генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Свијет 28.05.2015 | 08:00
НАТО: Опасно руско звецкање сабљом

Остваривање руских планова да распореде ракете које могу да носе нуклеарне бојеве главе у Калињинграду, близу Пољске границе, као и претња размештањем нуклеарног оружја на Криму "суштински би променили безбедносну равнотежу у Европи", рекао је Столтенберг на скупу у Институту за стратершке и међународне студије у престоници САД, преноси АФП.

Столтенберг је оштро критиковао руско понашање у последњих годину дана, "укључујући оружану интервенцију у Украјини", и обећао како ће Алијанса удвостручити своју посвећеност "колективној одбрани".

Генерални секретар НАТО је истакао како су се летови руских стратешких бомбардера проширили "од Јапана до Гибралтара, од Крита до Калифорније и од Балтичког до Црног мора".

Када је у питању нуклеарно оружје опрезност, предвидивост и транспарентност су од виталног значаја, напомиње Столтенберг, по коме је "руско ''звецкање нуклеарном сабљом'' неоправдано, дестабилизујуће и опасно".

Столтенберг, такође, критикује Русију због извођења изненадних војних вежби великог обима, што представља кршење међународних споразума којима се од влада тражи да са другима поделе информације о планираним вежбама и да на њих позову стране посматраче.

Русија у близини границе с Украјином баш ове недеље одржава још једну такву вежбу у којој учествује 250 авиона и 700 комада тешког наоружања.

Наводећи пример руских акција у Украјини и другде, Столтенберг закључује како Русија "демонстрира своју војну силу, подстиче агресивни национализам и истиче право на наметање своје воље суседима и отимање земље".

Извор: Тањуг

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

28.05.2015 06:14

Коме ви прицате о звецкању орузјем!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало сутра

28.05.2015 06:23

ТАМАН РУСИЈА ДА ПОЗИВА ВАС НАЈВЕЦЕ СВОЈЕ НЕПРИЈАТЕЉЕ ,КАКО ТО ОНА ВЈЕЗБА .БИЦЕТЕ ВИ ИЗНЕНАДЈЕНИ АКО ЗАТРЕБА,КАКО ТО РУСИЈА ВЈЕЗБА У ВАСОЈ ЗЕМЉИ,А НИСУ ВАМ ЈАВИЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

28.05.2015 06:55

Не можете мирно спавати...не да вам чика Путин...треба неко да вас разбуди,да вам отвори очи...када научите да поздрављате са поштовањем,тада ћете и ви мирно спавати

ОДГОВОРИТЕ
Name

алеx.xx

28.05.2015 08:38

Цика Путин, није то пијани Јелцин да сте га могли окретат како сте хтјели!

Name

xyx

28.05.2015 06:59

У овом случају можете само да пјените од муке...али није добро за здравље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

28.05.2015 07:18

Све нам загадисте са парадама и војним вјезбама,јадни смо ми,ко зна ста це нас осим биједе и сиромаства јос снаци на овој планети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

они звецкају

28.05.2015 07:26

Народу ноге клецају док они орузијем звецкају.

Name

мир је најбољи

28.05.2015 07:58

Ста ви то трабуњате,ето сад испаде да се Руса сви боје,ово је само изговор да би НАТО напао Русију,да се боје Руса не би им били на прагу, а Русија не смије да их отјера. Руси изводе вјезбе у својој земљи, а НАТО на Руском прагу и ко се кога боји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

28.05.2015 07:59

Звец, звец, звец...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

28.05.2015 08:39

Сад це родољуби да се јављају са оном старом: "Нас и Руса триста ми,... пардон,..250 авиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

28.05.2015 08:52

Њемачка и Русија требају да се уједине у решавању светског проблема.Тако би се уједињени Германи и Славени одупрли мрачним светским силама.Европа једино тако има будућност. Што касније схвати Европа ;неће се лако извући из "моралног глиба".Европа је и Русија и сви који су за суживот требају остати у Европи. Модернизованој и нормалној Европи.Услов је да буду нормални по данашњем "Архитипу Човека" створеног на делима; Гетеа ,Сарвантеса, Шекспира,Андрића,Селимовића и др. Европских великана.Сањам о таквој Европи и Русији.Сигурно је да неке "мрачне силе" мисле да у Европи и Русији живе људи ниже расе.Они су створили и терористе и сав олош , који прети модерном човеку.Само ради личног комодитета. Математички речено ,као кад X- тежи бесконачно.Тако они теже да контролишу сав новац и то да све ,по наведеној математичкој формули, да сав новац припада једном човеку.Тако је драги народе.Сви који врше терористичке нападе и скрнаве право и истину. Предлажем им да иду.Нека путују за Америку у једном правцу,јер је их Америка и створила и Европи и Русији у гркљан утерала то зло. Душу нам кроз гркљан чупају,па чаки и Њемачкој.Енглези су једини поштеђени. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО ..Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

печат

28.05.2015 09:39

Нек буде сутра шта ће бит као да ми је жао овог двадесетгодишњег шугавог живота који још траје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

28.05.2015 12:27

Бјежите док још можете и повезите те своје канте са собом као што је Доналд Кук. Ви стварно не знате када је доста...

ОДГОВОРИТЕ