"Српској нико неће умањити надлежности"

Специјални представник и шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини Ларс Гунар Вигемарк тврди да приближавање те државе Унији, заједничке стратегије и координација ни на који начин неће умањити надлежности Републике Српске.

Босна и Херцеговина 27.05.2015 | 14:19
"Српској нико неће умањити надлежности"

Европски званичник је у интервјуу "Гласу Српске" најавио да ће се на почетку наредне седмице састати са председником, премијером и челником парламента РС.

"Идем да их уверим да ово није игра у којој се од неког нешто узима, а да нико ништа не добија. Ово је ствар у којој је свако на добитку, а не на губитку", објаснио је Вигемарк у интервјуу "Гласу Српске".

Шеф Делегације ЕУ је оценио да постоји истинска спремност за спроводјење социоекономских реформи које су потребне да би БиХ приближиле ЕУ и то онако како је наведено у писаној изјави, као и да су сви званичници опредељени за напредак.

Упитан колико је за БиХ битно усвајање механизма координације и да ли приступање ЕУ подразумијева централизацију земље, Вигемарк каже да не мисли да координација подразумијева централизацију, већ различите интересе, надлежности и овлашћења.

"ЕУ не може успостављати односе са два ентитета и десет кантона, односно 14 различитих нивоа власти. Мора постојати ускладјеност законодавства и не можете имати два-три потпуно различита правна система унутар земље", навео је он.

"Ми БиХ посматрамо као једну земљу и званичници би на састанцима требало да говоре једним гласом, али подразумијевајући то да имате усаглашавање различитих интереса", додао је Вигемарк.

Улога политичких лидера и представника институција је, према његовом мишљењу, да препознају различите интересе и да их заступају уз сагласност.

"У БиХ координација ни на који начин не подразумева одустајање или одузимање уставом загарантованих надлежности. Ово питање не треба надувавати, него му практично прићи и решити га што пре", објашњава Вигемарк.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

НН

27.05.2015 12:36

Изгледа да је то једино битно нашим политичарима - ко ће умањити надлежности. О другим стварима их баш брига!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојика

27.05.2015 12:39

Паметно човјек говори, али шта вриједи када политичари у Српској, превасходно из владајуће коалиције, на челу са СНСД, не вјерују сами себи, акамоли иностраним представницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

27.05.2015 12:52

Имамо ми надлезности,па због тога тако и зивимо. Довео бих Јапанца,дао му све,протекторат прави. Дај нам референдум за Јапанца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

новак

27.05.2015 13:02

Сачекај ти новог премијера овом су дани политички избројани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

27.05.2015 14:31

Знају они добро одакле вјетар дува. Правна дрзава= за њих прдекана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

27.05.2015 15:54

Е волио би да сутра удјемо у ЕУ само да вас онда цитам како скиците овде како вас неко за..бо.

ОДГОВОРИТЕ