"Srpskoj niko neće umanjiti nadležnosti"

Specijalni predstavnik i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunar Vigemark tvrdi da približavanje te države Uniji, zajedničke strategije i koordinacija ni na koji način neće umanjiti nadležnosti Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 27.05.2015 | 14:19
"Srpskoj niko neće umanjiti nadležnosti"

Evropski zvaničnik je u intervjuu "Glasu Srpske" najavio da će se na početku naredne sedmice sastati sa predsednikom, premijerom i čelnikom parlamenta RS.

"Idem da ih uverim da ovo nije igra u kojoj se od nekog nešto uzima, a da niko ništa ne dobija. Ovo je stvar u kojoj je svako na dobitku, a ne na gubitku", objasnio je Vigemark u intervjuu "Glasu Srpske".

Šef Delegacije EU je ocenio da postoji istinska spremnost za sprovodjenje socioekonomskih reformi koje su potrebne da bi BiH približile EU i to onako kako je navedeno u pisanoj izjavi, kao i da su svi zvaničnici opredeljeni za napredak.

Upitan koliko je za BiH bitno usvajanje mehanizma koordinacije i da li pristupanje EU podrazumijeva centralizaciju zemlje, Vigemark kaže da ne misli da koordinacija podrazumijeva centralizaciju, već različite interese, nadležnosti i ovlašćenja.

"EU ne može uspostavljati odnose sa dva entiteta i deset kantona, odnosno 14 različitih nivoa vlasti. Mora postojati uskladjenost zakonodavstva i ne možete imati dva-tri potpuno različita pravna sistema unutar zemlje", naveo je on.

"Mi BiH posmatramo kao jednu zemlju i zvaničnici bi na sastancima trebalo da govore jednim glasom, ali podrazumijevajući to da imate usaglašavanje različitih interesa", dodao je Vigemark.

Uloga političkih lidera i predstavnika institucija je, prema njegovom mišljenju, da prepoznaju različite interese i da ih zastupaju uz saglasnost.

"U BiH koordinacija ni na koji način ne podrazumeva odustajanje ili oduzimanje ustavom zagarantovanih nadležnosti. Ovo pitanje ne treba naduvavati, nego mu praktično prići i rešiti ga što pre", objašnjava Vigemark.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

NN

27.05.2015 12:36

Izgleda da je to jedino bitno našim političarima - ko će umanjiti nadležnosti. O drugim stvarima ih baš briga!

ODGOVORITE
Name

Jojika

27.05.2015 12:39

Pametno čovjek govori, ali šta vrijedi kada političari u Srpskoj, prevashodno iz vladajuće koalicije, na čelu sa SNSD, ne vjeruju sami sebi, akamoli inostranim predstavnicima.

ODGOVORITE
Name

aco

27.05.2015 12:52

Imamo mi nadleznosti,pa zbog toga tako i zivimo. Doveo bih Japanca,dao mu sve,protektorat pravi. Daj nam referendum za Japanca.

ODGOVORITE
Name

novak

27.05.2015 13:02

Sačekaj ti novog premijera ovom su dani politički izbrojani.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

27.05.2015 14:31

Znaju oni dobro odakle vjetar duva. Pravna drzava= za njih prdekana.

ODGOVORITE
Name

Boki

27.05.2015 15:54

E volio bi da sutra udjemo u EU samo da vas onda citam kako skicite ovde kako vas neko za..bo.

ODGOVORITE