Послови за младе стижу на капљицу

Послови за чланове омладинских задруга у Српској нуде се на капљицу, а они који успију да се дочепају прилике да зараде за џепарац добијају за сатницу од три до десет марака.

Република Српска 26.05.2015 | 14:16
Послови за младе стижу на капљицу

У задругама истичу да су на оскудну понуду послова, осим економске кризе, утицале и прошлогодишње поплаве, које су нанијеле велику штету предузећима која су раније ангажовала сезонске раднике.

У омладинској задрузи СОС у Бањалуци кажу да је понуда сваке године све мања, а да задругаре најчешће ангажују приватна предузећа.

- Раднике углавном ангажују за пресељење архиве, намјештаја, паковање и промоцију производа - навео је предсједник СОС-а Миле Ерцег.

Послови трају најдуже седам дана, а сатница зависи од дужине ангажмана и врсте посла.

- Уколико се ради до три дана, сатница за теже послове износи пет, а ако се ради неколико дана, онда је минимална сатница 3,5 КМ - казао је Ерцег.

Према његовим ријечима, за послове су највише заинтересовани млади са бироа за запошљавање, док студенти посао траже када немају предавања или испите.

Млади из Градишке ове године такође тешко долазе до једнократног посла, а у локалној омладинској задрузи се надају да ће се ситуација колико-толико побољшати током љетне сезоне када очекују више понуда.

- Фирме траже раднике за пошумљавање, пребирање воћа, чишћење или промоцију производа - истакли су омладинској задрузи у Градишци, наводећи да се сатница креће између три и пет марака, па промотор са мјесечним фондом од 80 сати може зарадити око 400 КМ.

У "Младом раднику" у Бијељини кажу да су током 2014. имали око 20 запослених који су радили у двије велике фирме, али да је тренутно понуда послова врло оскудна.

- Углавном се траже радници за пољопривреду и истовар робе. Сатница се креће око пет марака, док послодавци плаћају десет марака по сату ако се ради о тежим физичким пословима. Проблем је, међутим, што су фирме прошле године претрпјеле штету у поплавама. Сада штеде, па умјесто сезонаца за послове ангажују своје сталне раднике - рекли су у овој задрузи.

Приједор, Добој и многе мање локалне заједнице немају омладинске задруге, па се млади сналазе тражећи посао путем огласа или познанства.

Учлањење

У омладинској задрузи СОС навели су да је за учлањење неопходна копија личне карте, фотографија, текући рачун отворен у НЛБ Развојној банци и уплата годишње чланарине од пет марака.

- Редовни студенти, који имају до 26 година, треба да приложе и копију индекса, односно прве и стране са подацима о уписаном семестру. Млади који су на бироу треба да додају и копију картона са бироа - навели су у СОС-у.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар