Poslovi za mlade stižu na kapljicu

Poslovi za članove omladinskih zadruga u Srpskoj nude se na kapljicu, a oni koji uspiju da se dočepaju prilike da zarade za džeparac dobijaju za satnicu od tri do deset maraka.

Republika Srpska 26.05.2015 | 14:16
Poslovi za mlade stižu na kapljicu

U zadrugama ističu da su na oskudnu ponudu poslova, osim ekonomske krize, uticale i prošlogodišnje poplave, koje su nanijele veliku štetu preduzećima koja su ranije angažovala sezonske radnike.

U omladinskoj zadruzi SOS u Banjaluci kažu da je ponuda svake godine sve manja, a da zadrugare najčešće angažuju privatna preduzeća.

- Radnike uglavnom angažuju za preseljenje arhive, namještaja, pakovanje i promociju proizvoda - naveo je predsjednik SOS-a Mile Erceg.

Poslovi traju najduže sedam dana, a satnica zavisi od dužine angažmana i vrste posla.

- Ukoliko se radi do tri dana, satnica za teže poslove iznosi pet, a ako se radi nekoliko dana, onda je minimalna satnica 3,5 KM - kazao je Erceg.

Prema njegovim riječima, za poslove su najviše zainteresovani mladi sa biroa za zapošljavanje, dok studenti posao traže kada nemaju predavanja ili ispite.

Mladi iz Gradiške ove godine takođe teško dolaze do jednokratnog posla, a u lokalnoj omladinskoj zadruzi se nadaju da će se situacija koliko-toliko poboljšati tokom ljetne sezone kada očekuju više ponuda.

- Firme traže radnike za pošumljavanje, prebiranje voća, čišćenje ili promociju proizvoda - istakli su omladinskoj zadruzi u Gradišci, navodeći da se satnica kreće između tri i pet maraka, pa promotor sa mjesečnim fondom od 80 sati može zaraditi oko 400 KM.

U "Mladom radniku" u Bijeljini kažu da su tokom 2014. imali oko 20 zaposlenih koji su radili u dvije velike firme, ali da je trenutno ponuda poslova vrlo oskudna.

- Uglavnom se traže radnici za poljoprivredu i istovar robe. Satnica se kreće oko pet maraka, dok poslodavci plaćaju deset maraka po satu ako se radi o težim fizičkim poslovima. Problem je, međutim, što su firme prošle godine pretrpjele štetu u poplavama. Sada štede, pa umjesto sezonaca za poslove angažuju svoje stalne radnike - rekli su u ovoj zadruzi.

Prijedor, Doboj i mnoge manje lokalne zajednice nemaju omladinske zadruge, pa se mladi snalaze tražeći posao putem oglasa ili poznanstva.

Učlanjenje

U omladinskoj zadruzi SOS naveli su da je za učlanjenje neophodna kopija lične karte, fotografija, tekući račun otvoren u NLB Razvojnoj banci i uplata godišnje članarine od pet maraka.

- Redovni studenti, koji imaju do 26 godina, treba da prilože i kopiju indeksa, odnosno prve i strane sa podacima o upisanom semestru. Mladi koji su na birou treba da dodaju i kopiju kartona sa biroa - naveli su u SOS-u.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar