Грађани желе мање порезе и реформе

Већина становника у Српској и ФБиХ сматра да је неопходно проводити реформе у БиХ, а као приоритет издвајају борбу против корупције, смањење пореских оптерећења на рад и уклањање препрека запошљавању, те реформу судова и тужилаштава.

Босна и Херцеговина 25.05.2015 | 22:10
Грађани желе мање порезе и реформе

Показало је ово истраживање јавног мњења које је у прва три мјесеца ове године спровела Дирекција за европске интеграције (ДЕИ) БиХ.

Као најзначајније реформе које је неопходно спровести како би се побољшао свакодневни живот грађана, чак 39,4 одсто испитаника сматра борбу против корупције.

Смањење пореских оптерећења на рад и уклањање препрека запошљавању за 17,4 одсто грађана је такође неопходно урадити, док је за 13,9 одсто испитаника потребна и реформа судова и тужилаштава.

Чак 85 одсто становника, сматра да би реформе требало спроводити због стварања бољих услова живота, све и да нису услов за улазак БиХ у ЕУ. Лани је исто мишљење имало 67 одсто испитаника.

Као највеће препреке за напредак и улазак у ЕУ 26,3 одсто испитаника сматрају неспремност БиХ на промјене. Постоје и они који препреком сматрају и политику условљавања коју ЕУ спроводи према БиХ, неиспуњавање преузетих међународних обавеза и политизацију процеса интегрисања.

У случају референдума за чланство у ЕУ 78 одсто грађана БиХ би гласало позитивно.

- Улазак у ЕУ подржава 91 одсто испитаника из ФБиХ, те 58 одсто испитаника из РС. Становници који су за улазак у ЕУ, као разлоге подржавања најчешће помињу стварање већег броја квалитетних радних мјеста и гаранцију трајног мира и стабилности. Нема већих одступања у односу на прошлу годину - рекла је портпарол ДЕИ Марина Каваз-Сиручић.

Додала је да је против уласка у ЕУ 28 одсто становника РС, док је у ФБиХ за ову опцију било око пет одсто од укупног броја испитаника.

Они који би гласали против уласка у ЕУ, у највећем броју случајева сматрају да би тиме трошкови живота и пореза били повећани, док мањи дио сматра да би улазак у ЕУ значио губитак културне разноликости.

Становништво БиХ у вези са ЕУ занима највише финансијска помоћ ЕУ, као и реформе у оквиру интегрисања. Међутим и поред занимања, о претприступној помоћи ЕУ скоро 30 одсто испитаника уопште није информисано, док је више од 40 одсто њих слабо информисано.

Скоро двије трећине испитаника сматра да европски пут БиХ нема алтернативу.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар