Građani žele manje poreze i reforme

Većina stanovnika u Srpskoj i FBiH smatra da je neophodno provoditi reforme u BiH, a kao prioritet izdvajaju borbu protiv korupcije, smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka zapošljavanju, te reformu sudova i tužilaštava.

Bosna i Hercegovina 25.05.2015 | 22:10
Građani žele manje poreze i reforme

Pokazalo je ovo istraživanje javnog mnjenja koje je u prva tri mjeseca ove godine sprovela Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH.

Kao najznačajnije reforme koje je neophodno sprovesti kako bi se poboljšao svakodnevni život građana, čak 39,4 odsto ispitanika smatra borbu protiv korupcije.

Smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka zapošljavanju za 17,4 odsto građana je takođe neophodno uraditi, dok je za 13,9 odsto ispitanika potrebna i reforma sudova i tužilaštava.

Čak 85 odsto stanovnika, smatra da bi reforme trebalo sprovoditi zbog stvaranja boljih uslova života, sve i da nisu uslov za ulazak BiH u EU. Lani je isto mišljenje imalo 67 odsto ispitanika.

Kao najveće prepreke za napredak i ulazak u EU 26,3 odsto ispitanika smatraju nespremnost BiH na promjene. Postoje i oni koji preprekom smatraju i politiku uslovljavanja koju EU sprovodi prema BiH, neispunjavanje preuzetih međunarodnih obaveza i politizaciju procesa integrisanja.

U slučaju referenduma za članstvo u EU 78 odsto građana BiH bi glasalo pozitivno.

- Ulazak u EU podržava 91 odsto ispitanika iz FBiH, te 58 odsto ispitanika iz RS. Stanovnici koji su za ulazak u EU, kao razloge podržavanja najčešće pominju stvaranje većeg broja kvalitetnih radnih mjesta i garanciju trajnog mira i stabilnosti. Nema većih odstupanja u odnosu na prošlu godinu - rekla je portparol DEI Marina Kavaz-Siručić.

Dodala je da je protiv ulaska u EU 28 odsto stanovnika RS, dok je u FBiH za ovu opciju bilo oko pet odsto od ukupnog broja ispitanika.

Oni koji bi glasali protiv ulaska u EU, u najvećem broju slučajeva smatraju da bi time troškovi života i poreza bili povećani, dok manji dio smatra da bi ulazak u EU značio gubitak kulturne raznolikosti.

Stanovništvo BiH u vezi sa EU zanima najviše finansijska pomoć EU, kao i reforme u okviru integrisanja. Međutim i pored zanimanja, o pretpristupnoj pomoći EU skoro 30 odsto ispitanika uopšte nije informisano, dok je više od 40 odsto njih slabo informisano.

Skoro dvije trećine ispitanika smatra da evropski put BiH nema alternativu.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar