Долар се издиже изнад свих осталих валута

Корекција кретања курса долара која је трајала приближно два месеца највероватније је завршена, пишу аналитицари Адмирал Маркетса.

Свијет 25.05.2015 | 20:14
Долар се издиже изнад свих осталих валута

Претходне недеље долар је поновно почео да јача у односу на готово све остале светске валуте.

У односу на евро, америчка валута је у последњих десетак дана ојачала 5,0 одсто, а тренутни курс евра према долару на платформама Адмирал Маркетса, специјализоване инвестиционе куће за валутна тржишта, износи 1,0971. На том нивоу курс је посљедњи пут био крајем априла, преноси Тпортал.

У односу на британску фунту и јапански јен, долар је ојачао два процента, а у односу на швајцарски франак 3,5 одсто.

Јачање долара одразило се и на кретање цене нафте и злата, јер је вредности енергената и племенитих метала у негативној корелацији с кретањем курса долара. Када долар јача, цена нафте и злата пада, а када долар слаби - цена расте.

Сходно томе, цена WТИ нафте је након неколико месеци раста пала пет одсто и тренутно износи 59,50 долара по барелу, а цена злата је пала два процента и износи 1.204 долара по унци.

Аналитичари Адмирал Маркетса сматрају да ће долар дугорочно наставити да јача у односу на готово све остале валуте. Наставак јачања се очекује на основу осетно боље привредне ситуације у САД него у осталим развијеним економијама.

Због тога ће америчка централна банка готово сигурно у току године почети да затеже монетарну политику, што ће узроковати преливање огромне количине капитала у САД и заједно с тим и јачање америчке валуте. Постоји реална могућност да ће до краја године долар бар на кратко постати јачи од евра.

На наставак јачања долара може да утиче и било какав негативан догађај везан за Грчку, Украјину, Русију или Блиски Исток који може да узнемири финансијска тржишта, додају из Адмирал Маркетса. Негативни догађаји увек узрокују пребацивање капитала у сигурна уточишта, као што су злато, швајцарски франак и амерички долар, подсећају аналитичари те инвестиционе куће.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

25.05.2015 18:20

Лаз И превара!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дежурни гинеколог

26.05.2015 01:44

Добра вијест !!!

ОДГОВОРИТЕ