557 милиона евра у каси за обнову у БиХ

Међународни донатори су БиХ, од укупно одобрених 810 милиона евра на донаторској конференцији након мајских поплава прошле године, до сада додијелили 557 милиона евра, од чега је већ у реализацији 194 милиона евра, потврдили су нам из Делегације ЕУ, од које смо добили податке за све донације.

Босна и Херцеговина 25.05.2015 | 15:06
557 милиона евра у каси за обнову у БиХ

Од укупне суме новца који је тренутно у реализацији, 62 милиона евра отпада на донације, а 132 милиона евра на повољне кредите.

Поред тога, БиХ је мимо донација са донаторске конференције од међународне заједнице добила 64 милиона евра, од чега је у реализацији 23 милиона евра. ЕУ је укупно додијелила око 44 милиона евра.

У Делегацији ЕУ су навели да је широм БиХ утрошено око 20 милиона евра, а у току су активности на реализацији шест милиона.

"Активности у вриједности више од 13 милиона евра се тренутно планирају и биће утрошени током текуће године како би била пружена помоћ локалним заједницама страдалим у поплавама", навели су из Делегације.

Како су рекли, око стотину јавних установа, међу којима су образовне установе, здравствени објекти, те административне зграде и социјални центри, које су оштећене током поплава поправљене су средствима ЕУ, што је, како истичу, омогућило грађанима да поново добију могућност приступа јавним услугама.

Додали су да је европским средствима до сада поправљена 1.591 кућа за најрањивију популацију, док је укупно обновљено око 4.000 домова.

Обновили су, такође, 66 комуналних и инфраструктурних објеката, међу којима су и мостови и водоводни објекти, те су додали да ће друга фаза, у којој ће бити реализован додатни 41 милион евра, бити у функцији чим власти БиХ заврше процес ратификације Оквирног споразума.

"То ће учинити могућим да буде створен правни основ да БиХ може почети примати средства из ИПА ИИ. Делегација ЕУ и Канцеларија специјалног представника ЕУ поздрављају усвајање Оквирног споразума Савјета министара и радују се брзом завршетку започетих процеса од стране бх. институција", рекао је Енди Мекгафи, портпарол Делегације.

Према најновијим подацима, од појединачних земаља највише су нам донирале САД, које су додијелиле 11,3 милиона, од чега је реализовано 7,6 милиона. Након САД је Данска са донираних и утрошених седам милиона, па Швајцарска, која је донирала 5,9, од чега је ангажовано 4,6 милиона евра. Јапан и Њемачка су донирали и утрошили по пет милиона, па Норвешка, која је донирала и ангажовала 4,1 милион евра.

Турска и Аустрија су утрошиле по два, а Хрватска је донирала 1,3 милиона евра, од чега је утрошен милион. Два милиона евра донирала је и Шведска, а до сада је реализована 71.000. Француска је донирала милион, који још није реализован.

Занимљиво је да су нам симболичну помоћ пружиле и неке од сиромашнијих држава, попут Македоније и Албаније, које су нам обећале помоћи са по 100.000 евра, или Андоре, која нам је пружила симболичну помоћ од 7.500 евра. Чак и далеки Мексико је помогао са 37.000 евра.

Саво Минић, начелник општине Шамац, која је преживјела катастрофу у поплавама, истиче да је задовољан средствима која су страни донатори и Влада РС путем ваучера уложили у обнову након поплава, али да је важно да дио новца добије и шамачка привреда.

До сада су, како је рекао, добили 12 милиона од ЕУ, УНДП-а, ЦРС-а (Католичка хуманитарна служба), ЦЦ-а, Јапана, Србије и других.

"Јако смо захвални на средствима која смо добили за нове школе, путеве и друге објекте, али ће нам то мало значити ако не успијемо да обновимо приведу, која је претрпјела милионске штете. У овом тренутку нам треба 1.000 радних мјеста и Шамац ће добити потпуно ново лице", рекао је Минић.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

родјо

25.05.2015 13:41

Хвала,ко Ј..Е ДИЈАСПОРУ....

ОДГОВОРИТЕ