Македонија: Опозиција наставља протесте

Присталице опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније /СДСМ/ наставили су протесте испред зграде Владе у Скопљу, а подршку им је пружио и бивши амбасадор ЕУ у Скопљу Ерван Фуере.

Регион 25.05.2015 | 12:16
Македонија: Опозиција наставља протесте

Фуере, који је у шаторском насељу испред сједишта Владе разговарао са лидером СДСМ-а Зораном Заевим, оцијенио је да је дијалог европски начин за превазилажење проблема, јавили су скопски медији. 

Упркос киши и хладном времену грађани који подржавају опозицију дежурају у шаторском насељу, изражавајући протест против Владе и премијера Николе Груевског. 

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи од прошлих пријевремених парламентарних избора, чије резултате опозиција не признаје и не учествује у раду Собрања. 

Криза је интензивирана крајем јануара, када је премијер Груевски оптужио Заева за покушај државног удара, а лидер опозиције почео да објављује компромитујуће снимке којима оптужује премијера за криминал и корупцију. 

За сутра је најављен нови састанак предсједника ВМРП-ДПМНЕ, СДСМ-а, те албанских партија Демократске уније за интеграцију и Демократске партије Албанаца. 

Лидери владајућег ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и СДСМ-а Зоран Заев састали су се до сада два пута у Скопљу и једном у Стразбуру, али нису постигли никакав договор о рјешавању политичке кризе. 

Опозиција тражи оставку премијера и формирање техничке владе која би у року од годину дана припремила одржавање ванредних избора, на шта Груевски не пристаје.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Брод

25.05.2015 10:20

Исти сценарио као Сарајево 91-год, чим су једни добили подршку амбасадора ЕУ НИЈЕ ТЕШКО ПРЕДПОСТАВИТИ ШТА СЛИЈЕДИ.

ОДГОВОРИТЕ