Makedonija: Opozicija nastavlja proteste

Pristalice opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ nastavili su proteste ispred zgrade Vlade u Skoplju, a podršku im je pružio i bivši ambasador EU u Skoplju Ervan Fuere.

Region 25.05.2015 | 12:16
Makedonija: Opozicija nastavlja proteste

Fuere, koji je u šatorskom naselju ispred sjedišta Vlade razgovarao sa liderom SDSM-a Zoranom Zaevim, ocijenio je da je dijalog evropski način za prevazilaženje problema, javili su skopski mediji. 

Uprkos kiši i hladnom vremenu građani koji podržavaju opoziciju dežuraju u šatorskom naselju, izražavajući protest protiv Vlade i premijera Nikole Gruevskog. 

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi od prošlih prijevremenih parlamentarnih izbora, čije rezultate opozicija ne priznaje i ne učestvuje u radu Sobranja. 

Kriza je intenzivirana krajem januara, kada je premijer Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije počeo da objavljuje kompromitujuće snimke kojima optužuje premijera za kriminal i korupciju. 

Za sutra je najavljen novi sastanak predsjednika VMRP-DPMNE, SDSM-a, te albanskih partija Demokratske unije za integraciju i Demokratske partije Albanaca. 

Lideri vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i SDSM-a Zoran Zaev sastali su se do sada dva puta u Skoplju i jednom u Strazburu, ali nisu postigli nikakav dogovor o rješavanju političke krize. 

Opozicija traži ostavku premijera i formiranje tehničke vlade koja bi u roku od godinu dana pripremila održavanje vanrednih izbora, na šta Gruevski ne pristaje.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Brod

25.05.2015 10:20

Isti scenario kao Sarajevo 91-god, čim su jedni dobili podršku ambasadora EU NIJE TEŠKO PREDPOSTAVITI ŠTA SLIJEDI.

ODGOVORITE