Дискриминација: Раднице питају да ли ће рађати

Бахатост појединих послодаваца у БиХ нема границе, што осликавају и свједочења да раднице, при запошљавању, питају да ли планирају да рађају.То је уједно и параметар којим бивају вођени при одлуци да ли ће кандидаткињу запослити, јер ако она има у плану да ускоро на свијет донесе бебу, у неким случајевима постаје непожељна, пошто ће фирма морати да јој плаћа породиљско одсуство.

Босна и Херцеговина 25.05.2015 | 22:56
Дискриминација: Раднице питају да ли ће рађати

На овај проблем "Независним" је указало више саговорника, који истичу да је ријеч о непоштеном ставу привредника у држави у којој влада бијела куга.

Јован Радовановић, предсједник Удружења породица "4+" Бањалука, рекао је да су бројне мајке незапослене, а боре се за дјецу, одгајају их.

"Прије него што приме раднице, питају их да ли планирају рађати. Чак се и то дешава, вјерујте. Поједине мајке су ми се обраћале и говориле да им је тако говорено. Дешава се и да затрудне и добију отказ. Једна Тања родила је пето дијете и остала без посла", подвлачи Радовановић.

Он каже да су се због оваквих негативних појава жалили институцијама, али, према његовим ријечима, то није уродило плодом. "Могу вам рећи да повратна информација није охрабрујућа", истиче Радовановић.

Потврдио нам је и Рамиз Омановић, предсједник Синдиката радника текстила, коже, обуће и гуме БиХ, сектора у којем углавном ради женска радна снага, да су до њега долазиле незваничне информације да послодавци питају дјевојке планирају ли се удавати, односно заснивати породицу.

"Вјероватно то питају да виде хоће ли их примити или неће. Ако ће брзо заснивати породицу, избјегавају да плаћају породиљско одсуство. Има послодаваца који се служе свим и свачим, али нису сви такви. На овај начин утичу на младе да не заснивају породице и тиме долази до бијеле куге, односно опадања наталитета", оцјењује Омановић.

Алија Ремзо Бакшић, директор Асоцијације послодаваца БиХ, каже да не може негирати да има и таквих послодаваца који раднице питају планирају ли потомство.

"Али, могу рећи да је то кршење основних људских права. То не смије нико радити. Ми таквих случајева у нашој организацији нисмо имали и ми такав однос према радницама које траже посао осуђујемо", рекао је Бакшић.

Дијана Тепшић, портпарол Гендер центра - Центра за једнакост и равноправност полова Владе РС, истиче да је апсурдно да данас живимо у времену гдје материнство постаје препрека за рад и запошљавање жена.

"Многе жене и не знају да послодавац нема право да их пита о брачном статусу или плановима за породицу, јер је то врста индиректне дискриминације према Закону о равноправности полова у БиХ, те да је на овом пољу затајила заштита, будући да велики број жена остаје без посла након што затрудни", истиче Тепшићева.

Извор: Независне

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бн

25.05.2015 09:00

Исто сам дозивјела. Планирас ли радјати? Сад фирма лагано нестаје јер нема среце у томе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Дијану Тепсиц

25.05.2015 09:12

Да ви радите свој посао и ститите зене,односно санкционисете такве послодавце,не би се то ни десавало.По пријави таквих послодаваца се не десава ниста.Вецина их је бахата и постављена робовласницки према својим радницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

25.05.2015 10:16

Да сам послодавац, у оваквој конкуренцији, не бих се веселио, да морам плаћати за одсуство, Са друге стране, ако нека жена ради дуже вријеме у некој твртки, није проблем ако оде на породиљско један или два пута. Познајем случајеве да се жене запосле, одмах ударе по породиљским боловањима, 3, 4 пута, а онда каже, сада имам посла и код куће. Мислим да је праведније обавезати послодавце да се побрину за оне запослене који су се разболили радећи за њега, него за оне који забораве контрацепцију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радан

25.05.2015 10:31

На западу сасвим нормално питање! Мене су као мускарца питали да ли планирам да у скоро вријеме постанем отац. Разговор је трајао два сата... Могао бих писати овдје цитав дан са каквим питањима се зене и мускарци на западу сусрецу. То није дискриминација вец сасвим нормално питање али је народ код нас преосјетљив на нека директна питања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

25.05.2015 10:39

Ајде, па ово се десава вец 15 година а НИС велика руска компанија је отпустила зену која је затруднила

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

25.05.2015 10:57

А засто дрзава не преузме на себе обавезе око породиља? Дрзава прозива послодавце јер тако брани себе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

25.05.2015 10:58

За Радана.Ма није бас тако,овде у Сведској нема говора да те то пита јер то је дискриминација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

25.05.2015 11:00

И онда се питамо што нам влада бијела куга.Очити примјер дискриминације, је питати да ли има намјеру рађати. Како да рађају када нису запослене, како хранити то дијете. Овај "xy"својим коментаром је дао примјер дискриминционог односа према женама.Да сам нека власт, сваког таквог послодавца би најоштрије казнио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

25.05.2015 16:09

О каквој "бијелој куги" говорите? Никада није било више школа ни учитеља него сада! Послодавац често каже раднику, ако нећеш ти, чекају друга три! То може само зато што заиста имају та друга три, а из марксизма смо учили да је радна снага роба као и остале робе, те и она подлијеже закону понуде и потражње. Побољшање може доћи САМО ако у наредних 200тињак година жене буду рађале само по једно дијете, а спроводило се на тај начин, да за прво дијете има додатак, на друго порез (или стерилизацијом након првога порођаја). Сада ударите по минусима, али када будете имали 20ак минута времена, размислите мало темељније!

Name

абц

25.05.2015 11:05

Као прво није по закону да се то смије радити. Али посто ово није земља у којој се закон постује онда и не цуди сто се тако несто догадја. Или мијењајте закон или тузите послодавце, мада ни послодавцима није лако јер им дрзава дугује огромне паре за породиљска одсуства, као сто рекох не постује се закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

25.05.2015 11:10

На овим просторима се вец одавно ради да буде сто мање деце, а то је најбољи нацин да унистис овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

25.05.2015 14:09

Ма да , мушкарци који би радили су незапослени а жене које одмах узму породиљско нема их толико да могу двоје дјеце да роде,е неће моћи.

ОДГОВОРИТЕ