Diskriminacija: Radnice pitaju da li će rađati

Bahatost pojedinih poslodavaca u BiH nema granice, što oslikavaju i svjedočenja da radnice, pri zapošljavanju, pitaju da li planiraju da rađaju.To je ujedno i parametar kojim bivaju vođeni pri odluci da li će kandidatkinju zaposliti, jer ako ona ima u planu da uskoro na svijet donese bebu, u nekim slučajevima postaje nepoželjna, pošto će firma morati da joj plaća porodiljsko odsustvo.

Bosna i Hercegovina 25.05.2015 | 22:56
Diskriminacija: Radnice pitaju da li će rađati

Na ovaj problem "Nezavisnim" je ukazalo više sagovornika, koji ističu da je riječ o nepoštenom stavu privrednika u državi u kojoj vlada bijela kuga.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica "4+" Banjaluka, rekao je da su brojne majke nezaposlene, a bore se za djecu, odgajaju ih.

"Prije nego što prime radnice, pitaju ih da li planiraju rađati. Čak se i to dešava, vjerujte. Pojedine majke su mi se obraćale i govorile da im je tako govoreno. Dešava se i da zatrudne i dobiju otkaz. Jedna Tanja rodila je peto dijete i ostala bez posla", podvlači Radovanović.

On kaže da su se zbog ovakvih negativnih pojava žalili institucijama, ali, prema njegovim riječima, to nije urodilo plodom. "Mogu vam reći da povratna informacija nije ohrabrujuća", ističe Radovanović.

Potvrdio nam je i Ramiz Omanović, predsjednik Sindikata radnika tekstila, kože, obuće i gume BiH, sektora u kojem uglavnom radi ženska radna snaga, da su do njega dolazile nezvanične informacije da poslodavci pitaju djevojke planiraju li se udavati, odnosno zasnivati porodicu.

"Vjerovatno to pitaju da vide hoće li ih primiti ili neće. Ako će brzo zasnivati porodicu, izbjegavaju da plaćaju porodiljsko odsustvo. Ima poslodavaca koji se služe svim i svačim, ali nisu svi takvi. Na ovaj način utiču na mlade da ne zasnivaju porodice i time dolazi do bijele kuge, odnosno opadanja nataliteta", ocjenjuje Omanović.

Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH, kaže da ne može negirati da ima i takvih poslodavaca koji radnice pitaju planiraju li potomstvo.

"Ali, mogu reći da je to kršenje osnovnih ljudskih prava. To ne smije niko raditi. Mi takvih slučajeva u našoj organizaciji nismo imali i mi takav odnos prema radnicama koje traže posao osuđujemo", rekao je Bakšić.

Dijana Tepšić, portparol Gender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade RS, ističe da je apsurdno da danas živimo u vremenu gdje materinstvo postaje prepreka za rad i zapošljavanje žena.

"Mnoge žene i ne znaju da poslodavac nema pravo da ih pita o bračnom statusu ili planovima za porodicu, jer je to vrsta indirektne diskriminacije prema Zakonu o ravnopravnosti polova u BiH, te da je na ovom polju zatajila zaštita, budući da veliki broj žena ostaje bez posla nakon što zatrudni", ističe Tepšićeva.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Bn

25.05.2015 09:00

Isto sam dozivjela. Planiras li radjati? Sad firma lagano nestaje jer nema srece u tome!!!

ODGOVORITE
Name

za Dijanu Tepsic

25.05.2015 09:12

Da vi radite svoj posao i stitite zene,odnosno sankcionisete takve poslodavce,ne bi se to ni desavalo.Po prijavi takvih poslodavaca se ne desava nista.Vecina ih je bahata i postavljena robovlasnicki prema svojim radnicima.

ODGOVORITE
Name

xy

25.05.2015 10:16

Da sam poslodavac, u ovakvoj konkurenciji, ne bih se veselio, da moram plaćati za odsustvo, Sa druge strane, ako neka žena radi duže vrijeme u nekoj tvrtki, nije problem ako ode na porodiljsko jedan ili dva puta. Poznajem slučajeve da se žene zaposle, odmah udare po porodiljskim bolovanjima, 3, 4 puta, a onda kaže, sada imam posla i kod kuće. Mislim da je pravednije obavezati poslodavce da se pobrinu za one zaposlene koji su se razbolili radeći za njega, nego za one koji zaborave kontracepciju!

ODGOVORITE
Name

Radan

25.05.2015 10:31

Na zapadu sasvim normalno pitanje! Mene su kao muskarca pitali da li planiram da u skoro vrijeme postanem otac. Razgovor je trajao dva sata... Mogao bih pisati ovdje citav dan sa kakvim pitanjima se zene i muskarci na zapadu susrecu. To nije diskriminacija vec sasvim normalno pitanje ali je narod kod nas preosjetljiv na neka direktna pitanja!

ODGOVORITE
Name

Mojne

25.05.2015 10:39

Ajde, pa ovo se desava vec 15 godina a NIS velika ruska kompanija je otpustila zenu koja je zatrudnila

ODGOVORITE
Name

nn

25.05.2015 10:57

A zasto drzava ne preuzme na sebe obaveze oko porodilja? Drzava proziva poslodavce jer tako brani sebe...

ODGOVORITE
Name

Svedska

25.05.2015 10:58

Za Radana.Ma nije bas tako,ovde u Svedskoj nema govora da te to pita jer to je diskriminacija.

ODGOVORITE
Name

Milojko

25.05.2015 11:00

I onda se pitamo što nam vlada bijela kuga.Očiti primjer diskriminacije, je pitati da li ima namjeru rađati. Kako da rađaju kada nisu zaposlene, kako hraniti to dijete. Ovaj "xy"svojim komentarom je dao primjer diskrimincionog odnosa prema ženama.Da sam neka vlast, svakog takvog poslodavca bi najoštrije kaznio.

ODGOVORITE
Name

xy

25.05.2015 16:09

O kakvoj "bijeloj kugi" govorite? Nikada nije bilo više škola ni učitelja nego sada! Poslodavac često kaže radniku, ako nećeš ti, čekaju druga tri! To može samo zato što zaista imaju ta druga tri, a iz marksizma smo učili da je radna snaga roba kao i ostale robe, te i ona podliježe zakonu ponude i potražnje. Poboljšanje može doći SAMO ako u narednih 200tinjak godina žene budu rađale samo po jedno dijete, a sprovodilo se na taj način, da za prvo dijete ima dodatak, na drugo porez (ili sterilizacijom nakon prvoga porođaja). Sada udarite po minusima, ali kada budete imali 20ak minuta vremena, razmislite malo temeljnije!

Name

abc

25.05.2015 11:05

Kao prvo nije po zakonu da se to smije raditi. Ali posto ovo nije zemlja u kojoj se zakon postuje onda i ne cudi sto se tako nesto dogadja. Ili mijenjajte zakon ili tuzite poslodavce, mada ni poslodavcima nije lako jer im drzava duguje ogromne pare za porodiljska odsustva, kao sto rekoh ne postuje se zakon.

ODGOVORITE
Name

vuper

25.05.2015 11:10

Na ovim prostorima se vec odavno radi da bude sto manje dece, a to je najbolji nacin da unistis ovaj narod.

ODGOVORITE
Name

SS

25.05.2015 14:09

Ma da , muškarci koji bi radili su nezaposleni a žene koje odmah uzmu porodiljsko nema ih toliko da mogu dvoje djece da rode,e neće moći.

ODGOVORITE