Саудијска Арабија на ивици понора

Саудијска Арабија је најновије име на листи земаља које је Исламска држава успјела да жигоше једним од својих крвавих пирова.

Свијет 25.05.2015 | 08:02
Саудијска Арабија на ивици понора

Прије два дана бомбашки напад на џамију, у којој је у том тренутку трајала служба шиитских вјерника, однио је 21 живот.

Хиљаде огорчених грађана изашло је на улице Ал Кадеха, града у којем је бомбаш самоубица однио животе недужних цивила, како би изразили своју солидарност са жртвама.

Ово је био први напад у најбогатијој земљи Блиског истока за који је одговорност преузела Исламска држава, а који је уједно показао да су и најмоћније државе у том дијелу свијета рањиве пред најездом ектремиста, пише Блиц.

Бомбаш самоубица идентификован је као Салех бин Абдул Рахман Салех Кашими, припадник Исламске државе, који се већ налазио на потјерници коју су издале саудијске власти.

Овај напад додатно је досуо со на константно отворену рану и један од највећих проблема који муче Саудијску Арабију - неслога већинских сунита и шиитске мањине.

Демонстарни који су касно у петак одавали пошту жртвама уједно су и мирно протестовали, тврдећи да су државне службе безбједности оставиле шиитске заједнице потпуно незаштићене, које као глинени голубови чекају да их неко ликвидира.

Чуле су се и огорчене критике на рачун Вехабијске школе која пропагира сунитски ислам, са коју шиити тврде да подстрекује нетолеранцију у саудијској краљевини и охрабрује сунитске екстремисте, у које спадају и припадници Исламске државе.

Овај напад дошао је након непуна два мјесеца од почетка саудијског бомбардовања шиитских Хута у Јемену. Док међу обичним грађанима, сунитима и мањинским шиитима раздор постаје све већи, а односи све напетији, вјерски поглавари једне и друге заједнице позивају на мир и уздржаност.

Велики муфтија Шеик Абдулазиз Ал Шеик, врховни свештеник сунита, изјавио је за националну телевизију да је "бомбашки напад покушај да се поцијепа Саудијска Арабија, те да се у њу уведе хаос."

"Али, уз Божју помоћ, неће у томе успјети. Народ је уједињен и налази се под мудрим вођством", изјавио је Абдулазиз, игнорисавши напетост између двије вјерске групе.

Његов "колега" Мохамед Обејдан, врховни свештеник шиита, дао је сличну изјаву, позвавши све шиите "да се уздрже од испољавања бијеса и остану у миру."

"Доказаћемо супротно свакоме ко мисли да је наша вјера разлог за страх или забринутост. Урадићемо то масовном молитвом, у миру... Једино је то исправан начин да се одговори силама таме и мржње", рекао је током обраћања шиитским вјерницима.

Ипак, није тајна да ове изјаве водећих поглавара дјелују превише утопистички, имајући у виду да сунити шиите сматрају јеретицима и не либе се да то кажу. Већина становника Саудијске Арабије припада ултраконзервативном, вехабијском учењу сунизма. На шиитску мањину не гледа се нимало благонаклоно, а сунити их чак сматрају "послушницима највећег регионалног ривала, Ирана."

Највећи број шиитске мањине насељава Источну провинцију Саудијске Арабије, дио територије који је убједљиво најбогатији нафтом.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ацо

25.05.2015 08:35

Наси Муслимани припадају сунитима.Баја казе да имају подрску Техерана,тј сиита.Нелогицно.Исто као да католици имају подрску СПЦ.Нема он везе о цему прица.

ОДГОВОРИТЕ