Saudijska Arabija na ivici ponora

Saudijska Arabija je najnovije ime na listi zemalja koje je Islamska država uspjela da žigoše jednim od svojih krvavih pirova.

Svijet 25.05.2015 | 08:02
Saudijska Arabija na ivici ponora

Prije dva dana bombaški napad na džamiju, u kojoj je u tom trenutku trajala služba šiitskih vjernika, odnio je 21 život.

Hiljade ogorčenih građana izašlo je na ulice Al Kadeha, grada u kojem je bombaš samoubica odnio živote nedužnih civila, kako bi izrazili svoju solidarnost sa žrtvama.

Ovo je bio prvi napad u najbogatijoj zemlji Bliskog istoka za koji je odgovornost preuzela Islamska država, a koji je ujedno pokazao da su i najmoćnije države u tom dijelu svijeta ranjive pred najezdom ektremista, piše Blic.

Bombaš samoubica identifikovan je kao Saleh bin Abdul Rahman Saleh Kašimi, pripadnik Islamske države, koji se već nalazio na potjernici koju su izdale saudijske vlasti.

Ovaj napad dodatno je dosuo so na konstantno otvorenu ranu i jedan od najvećih problema koji muče Saudijsku Arabiju - nesloga većinskih sunita i šiitske manjine.

Demonstarni koji su kasno u petak odavali poštu žrtvama ujedno su i mirno protestovali, tvrdeći da su državne službe bezbjednosti ostavile šiitske zajednice potpuno nezaštićene, koje kao glineni golubovi čekaju da ih neko likvidira.

Čule su se i ogorčene kritike na račun Vehabijske škole koja propagira sunitski islam, sa koju šiiti tvrde da podstrekuje netoleranciju u saudijskoj kraljevini i ohrabruje sunitske ekstremiste, u koje spadaju i pripadnici Islamske države.

Ovaj napad došao je nakon nepuna dva mjeseca od početka saudijskog bombardovanja šiitskih Huta u Jemenu. Dok među običnim građanima, sunitima i manjinskim šiitima razdor postaje sve veći, a odnosi sve napetiji, vjerski poglavari jedne i druge zajednice pozivaju na mir i uzdržanost.

Veliki muftija Šeik Abdulaziz Al Šeik, vrhovni sveštenik sunita, izjavio je za nacionalnu televiziju da je "bombaški napad pokušaj da se pocijepa Saudijska Arabija, te da se u nju uvede haos."

"Ali, uz Božju pomoć, neće u tome uspjeti. Narod je ujedinjen i nalazi se pod mudrim vođstvom", izjavio je Abdulaziz, ignorisavši napetost između dvije vjerske grupe.

Njegov "kolega" Mohamed Obejdan, vrhovni sveštenik šiita, dao je sličnu izjavu, pozvavši sve šiite "da se uzdrže od ispoljavanja bijesa i ostanu u miru."

"Dokazaćemo suprotno svakome ko misli da je naša vjera razlog za strah ili zabrinutost. Uradićemo to masovnom molitvom, u miru... Jedino je to ispravan način da se odgovori silama tame i mržnje", rekao je tokom obraćanja šiitskim vjernicima.

Ipak, nije tajna da ove izjave vodećih poglavara djeluju previše utopistički, imajući u vidu da suniti šiite smatraju jereticima i ne libe se da to kažu. Većina stanovnika Saudijske Arabije pripada ultrakonzervativnom, vehabijskom učenju sunizma. Na šiitsku manjinu ne gleda se nimalo blagonaklono, a suniti ih čak smatraju "poslušnicima najvećeg regionalnog rivala, Irana."

Najveći broj šiitske manjine naseljava Istočnu provinciju Saudijske Arabije, dio teritorije koji je ubjedljivo najbogatiji naftom.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

aco

25.05.2015 08:35

Nasi Muslimani pripadaju sunitima.Baja kaze da imaju podrsku Teherana,tj siita.Nelogicno.Isto kao da katolici imaju podrsku SPC.Nema on veze o cemu prica.

ODGOVORITE