Леброн Џејмс - стварно је највећи, најбољи...!

Како се плеј-оф НБА лиге ближи крају најбољи кошаркаш данашњице Леброн Џејмс игра све боље.

Кошарка 25.05.2015 | 19:00
Леброн Џејмс - стварно је највећи, најбољи...!

Кливленд Кавалирси су се у финалу Истока против Атланта Хокса при пут суочили са ситуацијом да немају предност домаћег терена, али је то 'Краљ' Џејмс поприлично лако неутралисао.

Будући члан куће славних био је најбољи појединац свог тима у прва два меча у Џорџији, па екипа Дејвида Блата кући путује са предношћу од две победе.

На том путу момак из Охаја још једном је показао зашто га многи са правом сматрају најбољим лидером најјаче лиге света у последњој деценији, а при том је успео да иза себе остави неколико великана – укључујући и највећег играча свих времена – Мајкла Џордана.

У првом дуелу, Џејмс је са 31 поеном, 8 скокова и 6 асистенција забележио 52. меч у доигравању са учинком од најмање 30 поена, уз по 5 скокова и асистенција. Он је тако надмашио његово 'Летеће височанство' за једну утакмицу, док су далеко иза њих двојице Коби Брајант (37), Џери Вест (35) и Лери Бирд (32).

Џејмс, који се налази близу свог петог узастопног финала, наставио је да буде оно што и јесте – прави вођа – а други сусрет серије био му је 74. у плеј-офу у којем је убацио најмање 30 поена. Он се тако изједначио са Џеријем Вестом на четвртом месту вечне листе, а испред њих су само још Карим Адбул Џабар (75), Коби Брајант (88) и, логично, Мајкл Џордан са 109 мечева у којима је постигао преко 30 кошева.

Иако су током сезоне навијачи, медији и 'стручњаци' тврдили да Леброн не може до успеха без 'суперстарова', као и да је он у ствари главни у екипи, а не тренер Дејвид Блат – он је својим партијама и понашањем разуверио све који су сумњали у њега и ниподиштавали његово знање. Чак и када се занемари чињеница да човек може да игра све од плеја до 'четворке', његов учинак и утицај на тим не може се приметити само 'намерно'.

Добар део критика кренуо је оног тренутка када је, после доласка Кевина Лава из Минесота Тимбервулвса, Џејмс заједно са генералним менаџером Кавса Дејвид Грифин издејствовао трејд Џеј Ар Смита и Имана Шамперта из Њујорк Никса. Споменути двојац се у потпуности утопио у сивило екипе из 'Велике јабуке', један део чланова борда Кливленда био је против доласка Смита, али је двоструки НБА шампион инсистирао на трејду – рекавши да је он његов проблем.

"Знао сам какав је човек и није ме било брига шта је било ко други мислио о њему. Наша управа је имала последњу реч, ја сам био потпуно за њега", рекао је Џејмс.

Сада, четири месеца касније, испоставило се да је био у праву, а то се најбоље види у плеј-офу, где је 'Џеј Ар Свиш' поставио рекорд франшизе са осам убачених тројки – доневши свом тиму брејк у Атланти. При том, на пут ка финалу конференције ЛБЈ је кренуо без Кевина Лава, кога је дивљачки повредио Кели Олиник из Бостон Селтикса, ишчашивши му раме, а, да све буде горе, један од најбољих плејева лиге Кајри Ирвинг има великих проблема са стопалом и коленом последњих месец дана, па није ни улазио на игру у другом сусрету.

Колики је Џејмс фактор за игру тима из родног града можда најбоље дочарава и клип на званичном профилу лиге, на коме се чују инструкције и реакције озвученог 'Краља'. Небитно да ли био на клупи или у игри он увек има неки савет за своје играче, или критику, а све у циљу да се што лакше стигне до победе. Тако можете чути савете упућене Тимофеју Мозгову за време тајм-аута, сугестије Шамперту, Томпсону и Смиту у тренутку када противник улази у рекет и напада кош, али и инструкције док се налази на клупи за резерве.

Такође, можете видети занимљиву ситуацију коју је Леброн имао са трудницом која је седела у првом реду, испред које се 'једва' зауставио, а затим имао и симпатичну опаску.

За крај, и даље је неизвесно да ли ће успети да уради оно због чега је и почео да игра кошарку – да донесе шампионски пехар кући. У првом покушају, пре осам година, заустављен је од стране Сан Антонио Спарса, а сва је прилика да ће сада имати нову шансу.

"Много већи налет адреналина добијем када поделим асистенију, него када поентирам. То је нешто што сам научио још као клинац, схвативши колико је пâс битан део игре. Када реагују на мене ја ћу онда пронаћи неког од мојих момака – пошто у сваком тренутку тачно знам где се налазе", рекао је Џејмс, коме је недостајао само један скок да упише нови трипл-дабл.

Коментари / 0

Оставите коментар