Lebron Džejms - stvarno je najveći, najbolji...!

Kako se plej-of NBA lige bliži kraju najbolji košarkaš današnjice Lebron Džejms igra sve bolje.

Košarka 25.05.2015 | 19:00
Lebron Džejms - stvarno je najveći, najbolji...!

Klivlend Kavalirsi su se u finalu Istoka protiv Atlanta Hoksa pri put suočili sa situacijom da nemaju prednost domaćeg terena, ali je to 'Kralj' Džejms poprilično lako neutralisao.

Budući član kuće slavnih bio je najbolji pojedinac svog tima u prva dva meča u Džordžiji, pa ekipa Dejvida Blata kući putuje sa prednošću od dve pobede.

Na tom putu momak iz Ohaja još jednom je pokazao zašto ga mnogi sa pravom smatraju najboljim liderom najjače lige sveta u poslednjoj deceniji, a pri tom je uspeo da iza sebe ostavi nekoliko velikana – uključujući i najvećeg igrača svih vremena – Majkla Džordana.

U prvom duelu, Džejms je sa 31 poenom, 8 skokova i 6 asistencija zabeležio 52. meč u doigravanju sa učinkom od najmanje 30 poena, uz po 5 skokova i asistencija. On je tako nadmašio njegovo 'Leteće visočanstvo' za jednu utakmicu, dok su daleko iza njih dvojice Kobi Brajant (37), Džeri Vest (35) i Leri Bird (32).

Džejms, koji se nalazi blizu svog petog uzastopnog finala, nastavio je da bude ono što i jeste – pravi vođa – a drugi susret serije bio mu je 74. u plej-ofu u kojem je ubacio najmanje 30 poena. On se tako izjednačio sa Džerijem Vestom na četvrtom mestu večne liste, a ispred njih su samo još Karim Adbul Džabar (75), Kobi Brajant (88) i, logično, Majkl Džordan sa 109 mečeva u kojima je postigao preko 30 koševa.

Iako su tokom sezone navijači, mediji i 'stručnjaci' tvrdili da Lebron ne može do uspeha bez 'superstarova', kao i da je on u stvari glavni u ekipi, a ne trener Dejvid Blat – on je svojim partijama i ponašanjem razuverio sve koji su sumnjali u njega i nipodištavali njegovo znanje. Čak i kada se zanemari činjenica da čovek može da igra sve od pleja do 'četvorke', njegov učinak i uticaj na tim ne može se primetiti samo 'namerno'.

Dobar deo kritika krenuo je onog trenutka kada je, posle dolaska Kevina Lava iz Minesota Timbervulvsa, Džejms zajedno sa generalnim menadžerom Kavsa Dejvid Grifin izdejstvovao trejd Džej Ar Smita i Imana Šamperta iz Njujork Niksa. Spomenuti dvojac se u potpunosti utopio u sivilo ekipe iz 'Velike jabuke', jedan deo članova borda Klivlenda bio je protiv dolaska Smita, ali je dvostruki NBA šampion insistirao na trejdu – rekavši da je on njegov problem.

"Znao sam kakav je čovek i nije me bilo briga šta je bilo ko drugi mislio o njemu. Naša uprava je imala poslednju reč, ja sam bio potpuno za njega", rekao je Džejms.

Sada, četiri meseca kasnije, ispostavilo se da je bio u pravu, a to se najbolje vidi u plej-ofu, gde je 'Džej Ar Sviš' postavio rekord franšize sa osam ubačenih trojki – donevši svom timu brejk u Atlanti. Pri tom, na put ka finalu konferencije LBJ je krenuo bez Kevina Lava, koga je divljački povredio Keli Olinik iz Boston Seltiksa, iščašivši mu rame, a, da sve bude gore, jedan od najboljih plejeva lige Kajri Irving ima velikih problema sa stopalom i kolenom poslednjih mesec dana, pa nije ni ulazio na igru u drugom susretu.

Koliki je Džejms faktor za igru tima iz rodnog grada možda najbolje dočarava i klip na zvaničnom profilu lige, na kome se čuju instrukcije i reakcije ozvučenog 'Kralja'. Nebitno da li bio na klupi ili u igri on uvek ima neki savet za svoje igrače, ili kritiku, a sve u cilju da se što lakše stigne do pobede. Tako možete čuti savete upućene Timofeju Mozgovu za vreme tajm-auta, sugestije Šampertu, Tompsonu i Smitu u trenutku kada protivnik ulazi u reket i napada koš, ali i instrukcije dok se nalazi na klupi za rezerve.

Takođe, možete videti zanimljivu situaciju koju je Lebron imao sa trudnicom koja je sedela u prvom redu, ispred koje se 'jedva' zaustavio, a zatim imao i simpatičnu opasku.

Za kraj, i dalje je neizvesno da li će uspeti da uradi ono zbog čega je i počeo da igra košarku – da donese šampionski pehar kući. U prvom pokušaju, pre osam godina, zaustavljen je od strane San Antonio Sparsa, a sva je prilika da će sada imati novu šansu.

"Mnogo veći nalet adrenalina dobijem kada podelim asisteniju, nego kada poentiram. To je nešto što sam naučio još kao klinac, shvativši koliko je pâs bitan deo igre. Kada reaguju na mene ja ću onda pronaći nekog od mojih momaka – pošto u svakom trenutku tačno znam gde se nalaze", rekao je Džejms, kome je nedostajao samo jedan skok da upiše novi tripl-dabl.

Komentari / 0

Ostavite komentar