Човић: Лисац је лажов и манипулатор!

"Роман Лисац у континуитету већ 14 година нон-стоп манилплише, а те манипулације су увек на 'карту' српске неслоге", каже Небојша Човић.

Кошарка 24.05.2015 | 08:40
Човић: Лисац је лажов и манипулатор!

Први човек Црвене звезде Небојша Човић рекао је за агенцију Бета да генерални менаџер Јадранске лиге Роман Лисац манипулише и говори лажи у спору око новог радног уговора предузећа Сидро, које је власник АБА лиге, и казао да има доказе за те тврдње.

"Мене став Романа Лисца није изненадио. Он у континуитету већ 14 година нон-стоп манилплише, а те манипулације су увек на 'карту' српске неслоге. Црвена звезда је заступала и заступаће ставове који су договорени 13. априла 2015. године у Београду, где је и сам господин Лисац рекао да власничка структура треба да буде промењена и да буде 100 одсто у рукама клубова. Ми смо се тада договорили да се на тим основама уради и нови оснивачки акт. За све ово постоји стенограмски записник и снимак целог састанка", рекао је Човић агенцији Бета.

Лисац је данас у Требињу, како преноси Спортска централа, рекао да је Звезда, актуелни шампион такмичења, дала другачији предлог и да су га клубови на састанку у Љубљани 20. маја одбили, што је Човић демантовао.

"Господа Лисац и Радован Лорбек су то (управљачка структура потпуно у власништву клубова) обећали још 9. јуна 2009. године, уз потпис и гаранцију Евролиге, односно Ђордија Бертомеуа. Тада је договорено да се до 31. децембра 2009. изврше приомене нормативних аката и да власништво у Сидру одговара такмичарској структури лиге, да се најзначајније одлуке за будућност АБА лиге усвајају великом већином гласова клубова из земаља које учествују у гласању, и да се не дозволи сукоб интереса између власника предузећа и директних или индиректних делатности у лиги", рекао је Човић.

"Ја сам све то лично рекао и господину Лисцу 19. маја, када сам му рекао да не можемо да присуствујемо састанку 20. маја у Љубљани. Ми смо тада послали примедбе на њихов уговор, а те примедбе клубови нису проучавали на састанку, а онда је поново дошла манипулација и лаж да су клубови против тих примедби. Они (управа Сидра) су представили примедбе Црвене звезде на тај начин као да Звезда хоће да води лигу, што је апсолутна лаж и манипулиција", рекао је Човић.

Он је нагласио разлику између промена у лиги и промена у предузећу Сидро, које је власник лиге.

"Прво, ми нисмо стављали примедбе на лигу, него на предузеће Сидро, где иду паре од наше активности, а то је такмичење клубова у лиги. Ништа се ту није променило. Не постоји ни једна лига у Европи са физичким лицима. Фирма Евролиге ЕКА нема физичка лица. Ђорди Бертомеу није међу власницима лиге, већ је у менаџменту, а овде је шест власника у менаџменту фирме и лиге, и они својим гласовима могу да блокирају шта хоће", рекао је Човић.

Медији и део клубова који је био на састанку у Љубљани оценио је да су промене у новом уговору "суштинске".

"Те промене нису ни суштинске, ни битне, ни демократске. Лаж да је Црвена звезда предлагала да лигу води неко из Звезде је производ зле намере и незнања. Нисмо предлагали ни да председник надзорног одбора буде из Звезде", рекао је Човић.

Први човек шампиона Јадрана казао је да Звезда неће сама повлачити никакве кораке.

"Звезда ниједан корак не вуче сама, већ све своје кораке вуче на основу договора који радимо са Кошаркашким савезом Србије и Кошаркашком лигом Србије. Данашњи договор је да се позове господин Бертомеу, као потписник споразума из 2009. године, затим представници АБА, али да дођу сва шесторица, затим председник КСС као потписник споразума, као и четири клуба из Србије који учествују у лиги. Важно је да се тај састанак одржи да Роман Лисац и осталих пет физичких лица не би трећи пут преварили Србију", рекао је Човић.

На питање зашто није реализован договор из 2009. године, Човић је кратко одговорио: "српска неслога".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

војвођан

23.05.2015 19:23

Лисац је манипулатор а Човић је "контраверзни бизнисмен"....

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

24.05.2015 06:49

Коме ти несто прицас преваранту ортодоксни!

ОДГОВОРИТЕ