Сутра одлука о Специјалном суду

Више амбасадора западних земаља у Приштини затражило је да сутра буде одржана ванредна сједница Скупштине самопроглашеног Косова на чијем дневном реду ће се наћи одлука о формирању специјалног суда за ратне злочине.

Србија 21.05.2015 | 21:05
Сутра одлука о Специјалном суду

На основу овог захтјева предсједник парламента самопроглашеног Косова Кадри Весељи сазвао је за сутра ванредну сједницу Предсједништва парламента.

Препоруке амбасадора западних земаља, посебно америчког амбасадора у Приштини Трејси Ен Џејкобсон, услиједиле су након што је Предсједништво косовског парламента одбацило да на дневни ред данашњег засједања уврсти приједлог одлуке о формирању специјалног суда.

Да би одлука о формирању специјалног суда била усвојена, неопходно је да претходно буде изгласан амандман на Устав самопроглашеног Косова, којим ће бити дата могућност парламенту да има право да усвоји лекс специјалис.

То је неопходно, јер у Приштини одлуку о формирању специјалног суда тумачи као акт који се коси са Уставом самопроглашеног Косова.

За усвајање амандмана потребна је подршка 61 посланика од укупно 120 колико броји парламент, као и двотрећинска већина посланика из мањинских заједница, односно 13 од укупно 20.

У косовском параламенту Србе представља 10 посланика, док су осталих 10 представници Турака, Бошњака, Рома, Ашкалија и Египћана.

Предлагач ове одлуке, премијер самопроглашеног Косова, за сада нема потребну већину од 61 посланика, јер су против опозициони посланици, али и знатан број посланика из владајуће коалиције.

Коментари / 0

Оставите коментар