Sutra odluka o Specijalnom sudu

Više ambasadora zapadnih zemalja u Prištini zatražilo je da sutra bude održana vanredna sjednica Skupštine samoproglašenog Kosova na čijem dnevnom redu će se naći odluka o formiranju specijalnog suda za ratne zločine.

Srbija 21.05.2015 | 21:05
Sutra odluka o Specijalnom sudu

Na osnovu ovog zahtjeva predsjednik parlamenta samoproglašenog Kosova Kadri Veselji sazvao je za sutra vanrednu sjednicu Predsjedništva parlamenta.

Preporuke ambasadora zapadnih zemalja, posebno američkog ambasadora u Prištini Trejsi En Džejkobson, uslijedile su nakon što je Predsjedništvo kosovskog parlamenta odbacilo da na dnevni red današnjeg zasjedanja uvrsti prijedlog odluke o formiranju specijalnog suda.

Da bi odluka o formiranju specijalnog suda bila usvojena, neophodno je da prethodno bude izglasan amandman na Ustav samoproglašenog Kosova, kojim će biti data mogućnost parlamentu da ima pravo da usvoji leks specijalis.

To je neophodno, jer u Prištini odluku o formiranju specijalnog suda tumači kao akt koji se kosi sa Ustavom samoproglašenog Kosova.

Za usvajanje amandmana potrebna je podrška 61 poslanika od ukupno 120 koliko broji parlament, kao i dvotrećinska većina poslanika iz manjinskih zajednica, odnosno 13 od ukupno 20.

U kosovskom paralamentu Srbe predstavlja 10 poslanika, dok su ostalih 10 predstavnici Turaka, Bošnjaka, Roma, Aškalija i Egipćana.

Predlagač ove odluke, premijer samoproglašenog Kosova, za sada nema potrebnu većinu od 61 poslanika, jer su protiv opozicioni poslanici, ali i znatan broj poslanika iz vladajuće koalicije.

Komentari / 0

Ostavite komentar