Црнадак и Јагланд представили Акциони план

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и генерални секретар Савјета Европе Торнбјорн Јагланд представили су данас у Сарајеву Акциони план Савјета Европе за БиХ за период 2015-2017. година који ће омогућити инклузиван и кохерентан приступ сарадњи Савјета Европе и БиХ.

Босна и Херцеговина 21.05.2015 | 17:15
Црнадак и Јагланд представили Акциони план

Циљ Акционог плана је да пружи подршку БиХ у испуњавању преосталих постпријемних и законских и конкретних обавеза као држави чланици Савјета Европе и да помогне да се закони, институције и праксе БиХ додатно ускладе са европским стандардима у области људских права, владавине права и демократије.

Црнадак је у обраћању истакао да би Акциони план био сачињен, без обзира на предсједавање БиХ Савјетом Европе које је преузето 19. маја у Бриселу.

"Ријеч је о плану који је саставни дио услаглашавања и разговора не само на нивоу БиХ, него и институција власти на нижем нивоу. Ријеч је о документу који ће омогућити да однос БиХ и Савјета Европе подигнемо на виши ниво", рекао је Црнадак.

Он је навео да су у Акционом плану утврђени кључни приоритети, те да су у првом плану реформа правосуђа, слобода медија, информатичко друштво, превазилажење подјела унутар заједница, борба против корупције и организованог криминала.

Нагласак ће бити и на промовисању једнаких могућности за жене, питање младих, те питања Рома и других угрожених друштвених група.

"Акциони план је прецизно по секторима побројао активности које ће се дешавати и врло се јасно види да су укључене власти на различитим нивоима. Предвиђено је учешће министарстава и различитих правосудних институција на различитим нивоима, а то је важно јер се БиХ уважава каква јесте", нагласио је Црнадак.

Министар иностраних послова БиХ сматра да ће управо то омогућити да не буде политичког неслагања у вези са реализацијом овог акционог плана.

Генерални секретар Савјета Европе изразио је задовољство што присуствује представљању Акционог плана, истичући да је случајност што се то дешава управо у вријеме када БиХ предсједава Савјетом Европе.

Јагланд је истакао да након представљања Акционог плана очекује и конкретно дјеловање и јачање институција, што ће допринијети и већој стабилности земље.

Генерални секретар Савјета Европе рекао је да је врло мало земаља попут БиХ у којима се јасно видјело до чега доводи нетолеранција и ксенофобија.

Јагланд је истакао и да се од БиХ очекује да испуни обавезе попут одлуке Суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци".

Он је додао да ће провођење Акционог плана омогућити и јачање правосуђа у нашој земљи.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Трлак

21.05.2015 16:43

Хоцу одговор ко је савјетник Црнадака?

ОДГОВОРИТЕ