Crnadak i Jagland predstavili Akcioni plan

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak i generalni sekretar Savjeta Evrope Tornbjorn Jagland predstavili su danas u Sarajevu Akcioni plan Savjeta Evrope za BiH za period 2015-2017. godina koji će omogućiti inkluzivan i koherentan pristup saradnji Savjeta Evrope i BiH.

Bosna i Hercegovina 21.05.2015 | 17:15
Crnadak i Jagland predstavili Akcioni plan

Cilj Akcionog plana je da pruži podršku BiH u ispunjavanju preostalih postprijemnih i zakonskih i konkretnih obaveza kao državi članici Savjeta Evrope i da pomogne da se zakoni, institucije i prakse BiH dodatno usklade sa evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

Crnadak je u obraćanju istakao da bi Akcioni plan bio sačinjen, bez obzira na predsjedavanje BiH Savjetom Evrope koje je preuzeto 19. maja u Briselu.

"Riječ je o planu koji je sastavni dio uslaglašavanja i razgovora ne samo na nivou BiH, nego i institucija vlasti na nižem nivou. Riječ je o dokumentu koji će omogućiti da odnos BiH i Savjeta Evrope podignemo na viši nivo", rekao je Crnadak.

On je naveo da su u Akcionom planu utvrđeni ključni prioriteti, te da su u prvom planu reforma pravosuđa, sloboda medija, informatičko društvo, prevazilaženje podjela unutar zajednica, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Naglasak će biti i na promovisanju jednakih mogućnosti za žene, pitanje mladih, te pitanja Roma i drugih ugroženih društvenih grupa.

"Akcioni plan je precizno po sektorima pobrojao aktivnosti koje će se dešavati i vrlo se jasno vidi da su uključene vlasti na različitim nivoima. Predviđeno je učešće ministarstava i različitih pravosudnih institucija na različitim nivoima, a to je važno jer se BiH uvažava kakva jeste", naglasio je Crnadak.

Ministar inostranih poslova BiH smatra da će upravo to omogućiti da ne bude političkog neslaganja u vezi sa realizacijom ovog akcionog plana.

Generalni sekretar Savjeta Evrope izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje predstavljanju Akcionog plana, ističući da je slučajnost što se to dešava upravo u vrijeme kada BiH predsjedava Savjetom Evrope.

Jagland je istakao da nakon predstavljanja Akcionog plana očekuje i konkretno djelovanje i jačanje institucija, što će doprinijeti i većoj stabilnosti zemlje.

Generalni sekretar Savjeta Evrope rekao je da je vrlo malo zemalja poput BiH u kojima se jasno vidjelo do čega dovodi netolerancija i ksenofobija.

Jagland je istakao i da se od BiH očekuje da ispuni obaveze poput odluke Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci".

On je dodao da će provođenje Akcionog plana omogućiti i jačanje pravosuđa u našoj zemlji.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Trlak

21.05.2015 18:43

Hocu odgovor ko je savjetnik Crnadaka?

ODGOVORITE