Јастог, од хране за сиромашне до богаташких менија

Већина људи повезује јастога са храном за богаташе. Али није тако било одувек. У ствари, дуго времена је овај деликатес био храна сиромашних слојева.

Занимљивости 21.05.2015 | 11:56
Јастог, од хране за сиромашне до богаташких менија

Јастог је пре само неколико генерација уживао далеко мање луксузну репутацију. Каква промена га је онда од хране у којој су претежно сиромашни грађани уживали довела до трпеза ултрабогатих.


Била је потребна велика промена. Прецизније, био је потребан рат. Наиме, током Другог светског рата у САД је уведен систем следовања, којим су тачно предвиђене количине одређене хране за сваког грађанина.

Међутим, пошто јастог није имао никакав статус није био ни обухваћен новим системом следовања, што се показало кључним за његово повећање популарности.


Током рата све класе су почеле да уживају у јастозима, а због свог укуса одмах је постао изузетно популаран.

Десет година након рата јастог је учврстио свој статус деликатеса. Филмске звезде су убрзо почеле да га наручују, а постао је незаобилазно јело на богаташким венчањима и прославама.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Није то ниста посебно

21.05.2015 19:30

Кад му истице рок има га за бадава. Мислим да му цјену дизе друство с којим се једе јер у једном има око 200 грама меса некад висе. То је знам фино направити али као самица нисам мотивисана.

ОДГОВОРИТЕ