Имигранти у лошем здравственом стању

Више од 400 Рохингја и Бангладешана, који су стигли на обале индонежанске провинције Ацех, налазе се у веома лошем стању, изјавио је портапол Међународне организације за миграцију Џо Ловри.

Србија 21.05.2015 | 09:38
Имигранти у лошем здравственом стању

Он је рекао да су имигранти, који су провели неколико месеци на мору, у горем стању него што би се очекивало, додајући да нико није смештен у болницу нити је умро, али да су људи веома болесни, дехидрирани, неухрањени и трауматизовани, преноси АП.

Ловри је казао да су имигранти стигли у Ацех у среду и провели ноћ у шаторима. Они примају инфузију због дехидрације, витамине и храну.

Портпарол је поздравио одлуку САД да прихвате део имиграната.

Портпаролка Стејт департмента Мари Харф је раније рекла да су САД од октобра примиле више од 1.000 Рохингја и да су спремне да преузму водећу улогу у пресељавању ових имиграната.

Мјанмар ће данас имати прве разговоре са представницима САД и југоисточне Азије о егзодусу имиграната са обала те земље.

Министри спољњих послова Малезије и Индонезије, Анифах Аман и Ретно Марсуди, посетиће Нејпјидо дан након што су објавили да ће њихове земље окончати оштро критиковану политику враћања чамаца са изгладнелим имигрантима.


Ову одлуку су поздравиле САД чији ће заменик државног секретара Ентони Блинкен такође разговарати са мјанмарским званичницима у Нејпјидоу, док је Америка изразила спремност да прими део имиграната.

Он је рекао да ће са званичницима разговарати о томе како се мјанмарска влада опходи према Рохингја мањини у западној држави Ракхине, што се сматра главним узроком кризе.

Аустралијски премијер Тони Ебот је, у међувремену, изјавио да Аусталија неће примити Рохингја избеглице, упозоравајући да илегални имигранти не смеју бити награђени новим животом у западним земљама.

Аустралија је иначе потписница Повеље УН о избеглицама и једна је од највеликодушнијих земаља на свету када се ради о броју избеглица по глави становника које је примила, будући да сваке године прихвати њих 13.750.

Она, међутим, не прихвата азиланте који покушавају да дођу до њених обала чамцем, наводи АФП.

Малезија и Индонезија су јуче пристале да пруже привремено уточиште хиљадама Рохингја муслимана који беже од прогона у Мјанмару, док је Тајланд поручио да ће обезбедити хуманитарну помоћ и да неће враћати чамце који хоће да уђу у његове територијалне воде.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар