Imigranti u lošem zdravstvenom stanju

Više od 400 Rohingja i Bangladešana, koji su stigli na obale indonežanske provincije Aceh, nalaze se u veoma lošem stanju, izjavio je portapol Međunarodne organizacije za migraciju Džo Lovri.

Srbija 21.05.2015 | 09:38
Imigranti u lošem zdravstvenom stanju

On je rekao da su imigranti, koji su proveli nekoliko meseci na moru, u gorem stanju nego što bi se očekivalo, dodajući da niko nije smešten u bolnicu niti je umro, ali da su ljudi veoma bolesni, dehidrirani, neuhranjeni i traumatizovani, prenosi AP.

Lovri je kazao da su imigranti stigli u Aceh u sredu i proveli noć u šatorima. Oni primaju infuziju zbog dehidracije, vitamine i hranu.

Portparol je pozdravio odluku SAD da prihvate deo imigranata.

Portparolka Stejt departmenta Mari Harf je ranije rekla da su SAD od oktobra primile više od 1.000 Rohingja i da su spremne da preuzmu vodeću ulogu u preseljavanju ovih imigranata.

Mjanmar će danas imati prve razgovore sa predstavnicima SAD i jugoistočne Azije o egzodusu imigranata sa obala te zemlje.

Ministri spoljnjih poslova Malezije i Indonezije, Anifah Aman i Retno Marsudi, posetiće Nejpjido dan nakon što su objavili da će njihove zemlje okončati oštro kritikovanu politiku vraćanja čamaca sa izgladnelim imigrantima.


Ovu odluku su pozdravile SAD čiji će zamenik državnog sekretara Entoni Blinken takođe razgovarati sa mjanmarskim zvaničnicima u Nejpjidou, dok je Amerika izrazila spremnost da primi deo imigranata.

On je rekao da će sa zvaničnicima razgovarati o tome kako se mjanmarska vlada ophodi prema Rohingja manjini u zapadnoj državi Rakhine, što se smatra glavnim uzrokom krize.

Australijski premijer Toni Ebot je, u međuvremenu, izjavio da Austalija neće primiti Rohingja izbeglice, upozoravajući da ilegalni imigranti ne smeju biti nagrađeni novim životom u zapadnim zemljama.

Australija je inače potpisnica Povelje UN o izbeglicama i jedna je od najvelikodušnijih zemalja na svetu kada se radi o broju izbeglica po glavi stanovnika koje je primila, budući da svake godine prihvati njih 13.750.

Ona, međutim, ne prihvata azilante koji pokušavaju da dođu do njenih obala čamcem, navodi AFP.

Malezija i Indonezija su juče pristale da pruže privremeno utočište hiljadama Rohingja muslimana koji beže od progona u Mjanmaru, dok je Tajland poručio da će obezbediti humanitarnu pomoć i da neće vraćati čamce koji hoće da uđu u njegove teritorijalne vode.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar